Vesti

Rio Tinto: Sumnja u postizborni povratak u igru 2

Državni projekat: Rio Tinto

Foto: Darko Vojinović/AP Photo

11. 5. 2022. / 13.45

Rio Tinto: Sumnja u postizborni povratak u igru

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) poručili su danas da čekuju da vide kako će se nova Vlade odrediti prema Rio Tintu, s obzirom da je ta kompanija najavila nastavak poslovanja u Srbiji posle izbora

Piše: M.N.
Predstavnik inicijative "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović izjavio je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije da će nova Vlada pokazati svoje pravo lice, pošto su izbori završeni, a svi su koristili temu Rio Tinta u predizbornoj kampanji.

Kokanović je kao "sramnu“ ocenio izjavu direktora te kompanije Sajmona Tompsona da će, pošto su izbori prošli, nastaviti pregovore sa Vladom Srbije i rekao da to znači da su oni imali dogovor s nekim u Vladi.

"Mi smo i sumnjali u predizborni trik, a Vlada se povodom izjave Tompsona nije oglasila niti demantovala njegove navode“, rekao je Kokanović i dodao da su oni skupili potpise za predlog zakona za trajnu zabranu istraživanja i preradu minerala koji u sebi sadrže litijum i bor.

Predstavnik organizacije Marš sa Drine Branko Arbajter iz sela Lukavac kod Valjeva izjavio je stim povodom da su meštani, za sada, uspeli da spreče istraživanja kompanije Eurolitijum i radove na dve bušotine, ali da misle da će se mašine za iskopavanje vrlo brzo pojaviti na njivama.

On je rekao da je na jegovom imanuu, na kome proizvodi borovnice, 18 puta povećana koncentracija bora u analizi iz 2021.

A aktivistkinja iz sela Pranjani Ljiljana Bralović apelovala je na građane da se pridruže u odbrani voda Srbije. Ona se pozvala na prognoze da će ako Rio Tinto otvori rudnik u Srbiji biti zagađen ceo Crnomorski sliv i da će se pokrenuti talas ekoloških izbeglica.

Ona tvrdi da je planirano osam rudnika litijuma na teritoriji Srbije, a da su za sada izdata najmanje 172 rešenja za različita istraživanja.

Konferenciju predstavnika ekoloških organizacija ispred Skupštine Srbije organizovao je poslanik Vladan Glišić koji je ocenio da država nema kapacitet da se suprotstavi zloupotrebi dozvola i da zbog toga građani moraju da reaguju.

Pre vanrednih parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora 3. aprila se činilo da će ekološke teme dominirati predizbornom kampanjom, ali su pale u senku rata u Ukrajini koju je Rusija napala 24. februara. Masovnim protestima i blokadama puteva ekološki aktivisti su bili primorali Aleksandra Vučića da naloži Vladi Srbije da preduzme korake u pravcu sprečavanja istraživanja litijuma i bora u dolini Jadra. Naprednjačka vlast je odbila da u Skupštini donese zakon koji bi trajno zabranio ta istraživanja. Ekološki aktivisti su izrazili sumnju da se samo čeka da prođu izbori pa da se Rio Tintu omogući da nastavi sa radovima.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu