Svetski dan borbe protiv dečjeg rada

Rezultati najnovijih istraživanja: Svako deseto dete u Srbiji je žrtva zloupotrebe na radu 2

Foto: Pexels

12. 6. 2023. / 14.33

Rezultati najnovijih istraživanja: Svako deseto dete u Srbiji je žrtva zloupotrebe na radu

Prošle godine je gotovo 82.000 dece u Srbiji bilo izloženo zloupotrebi dečjeg rada, najviše u poljoprivredi i u domaćinstvima sa nižim nivoom obrazovanja. Na ulici rade deca oba pola često uz nadzor odrasle osobe

Od 2002. godine svakog 12. juna obeležava se Svetski dan borbe protiv dečjeg rada.

U Konvenciji o pravima deteta piše da "strane ugovornice priznaju pravo deteta da bude zaštićeno od ekonomskog iskorišćavanja i od obavljanja bilo kog posla koji bi mogao da bude opasan ili bi ometao školovanje deteta ili bi bio štetan po zdravlje deteta ili za fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj deteta.“

U osnovi dečjeg rada je siromaštvo.

Od 2014. Srbija je jedna od deset država koje su obuhvaćene globalnim projektom Međunarodne organizacije rada (MOR, odnosno ILO) s namerom da se suzbije dečji rad. Prema podacima MOR-a iz te godine, u Srbiji je radilo od 8000 do 10.000 dece mlađe od 15 godina.

Rezultati dva najnovija istraživanja o zloupotrebi dečjeg rada u Srbiji, su zabrinjavajući.

Prošle godine, gotovo 82.000 dece bilo je izloženo zloupotrebi dečjeg rada, pokazuje anketno istraživanje Republičkog zavoda za statistiku i Međunarodne organizacije rada.

Pročitajte još Učiniti sve da se deca zaštite: Srbija prihvatila važne preporuke Saveta UN za ljudska prava

Anketa je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 2.325 domaćinstava u kojima živi 3.471 dete uzrasta od pet do 17 godina.

Ispostavilo se da je svako deseto dete u Srbiji, odnosno 9,5 odsto, bilo žrtva zloupotrebe na radu. Među njima je najviše onih u neurbanim oblastima, u poljoprivredi, u domaćinstvima sa nižim nivoom obrazovanja.

Opasnom radu izložena je 21.000 dece uzrasta od 15 do 17 godina i 14.000 dece od pet do 14 godina.

Na predstavljanju rezultata ovog istraživanja rečeno je da je država ranije usvojila listu opasnog rada za decu, ali da su je ažurirali i da se čeka usvajanje nove.

Zloupotreba rada dece na ulici

Drugo istraživanje, SeConS grupe za razvojnu inicijativu, bavilo se zloupotrebom rada dece na ulici. Njime su obuhvaćena deca iz siromašnih porodica, romske nacionalne manjine, korisnici materijalnih davanja i porodica gde se dečji rad pojavljuje kao dodatni način zarade.

Uočeno je da su na ulici podjednako prisutna deca oba pola i da se često u blizini nalazi i odrasla osoba koja ih nadzire.

Pročitajte još Nevinost bez zaštite

Zaključeno je da je jedna od ključnih posledica radnog angažovanja dece na ulici zanemarivanje obrazovanja ili rano napuštanje školovanja.

Oba istraživanja sprovedena su u okviru projekta Međunarodne organizacije rada pod nazivom "Merenje, podizanje svesti i angažovanje politika u cilju unapređenja borbe protiv zlouotrebe dečjeg rada i prinudnog rada", koja je finansijski podržalo Ministarstva rada Sjedinjenih Američkih Država.

Očekuje se da će rezultati ovih istraživanja biti pomoć institucijama u rešavanju ovog problema.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu