U novom dvorboju

Republički parlament: Festival političkog preduzetništva 2

Povratak opozicije: Narodna skupština

Foto: Foto Tanjug

22. 4. 2022. / 7.52

Republički parlament: Festival političkog preduzetništva

U Narodnoj skupštini biće zastupljeno tridesetak stranaka i pokreta. Kada se tome pridodaju i nestranačke ličnosti, predstavnici raznih grupa građana, sindikata i udruženja koji su nastupili na listama pojedinih stranaka i pokreta, šarenilo je neuporedivo veće

Teško je tačno razabrati kako će izgledati stranačka struktura drugoplasirane liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” u republičkom parlamentu. Najveća kvota pripadala je Đilasovoj Stranci slobode i pravde, ali su na njoj bile i nestranačke ličnosti, kao i Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, kosovska organizacija “Otadžbina” i sindikat “Sloga”. Analizom smo, ako ne bude bilo promena i uz izvesne ograde, utvrdili da će SSP imati deset poslanika, Demokratska stranka takođe deset, dok je Jeremićeva Narodna najbolje prošla sa 12 mandata.

Krhko jedinstvo ove opozicione liste nije potrajalo ni nekoliko dana posle izbora, a sasvim je sigurno da ove stranke i pokreti u ovom formatu neće nastupiti na ponovljenim beogradskim izborima, ako se oni uopšte dese.

Sigurno je i da će se lista podeliti na najmanje tri poslaničke grupe: onu oko SSP-a, Narodne stranke i Demokratske stranke. Ulazak u parlament omogućava demokratama i narodnjacima izvesno finansiranje i veću nezavisnost, što je posebno značajno za nekada moćni DS, koji je skoro bio nestao sa političkog neba.

istraživanja ove koalicije optimistično su predviđala da ona može da osvoji bezmalo 30 odsto glasova, ali se 3. aprila desio sudar sa političkom stvarnošću i formatirao ih na nešto manje od 14 procenata. U svakom slučaju, ubuduće bi trebalo da pronađu bolju agenciju za propitivanje raspoloženja građana. A i da bolje pripreme odgovor na bezbrojne naprednjačke izborne marifetluke.

 

Pročitajte ceo tekst Nedima Sejdinovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (21.  aprila)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu