Vesti

Dodela nacionalnih frekvencija: Tužba protiv REM-a 2

Ne vole promene: Sa jedne od prethodnih sednica REM

Foto: Tanjug

29. 7. 2022. / 14.09

Dodela nacionalnih frekvencija: Tužba protiv REM-a

Fondacija Ćuruvija i Crta najavile tužbu protiv odluke REM-a da nacionalne frekvencije dobiju televizije Prva, Pink, Happy i B92, koje su je i do sada imale. REM najavljuje konkurs i za petu nacionalnu frekvencu

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) dodelio je danas nacionalne frekvencije televizijama Prva, Pink, Happy i B92, koje su je i do sada imale.

Zbog ove odluke, Slavko Ćuruvija fondacija i Crta pokrenuće pravni postupak protiv REM-a.

"Ovakvom odlukom, REM je prekršio odredbe Pravilnika kojim je regulisan
postupak i kriterijumi za izdavanje dozvola za emitovanje. Pravilnikom
je, između ostalog, definisano da REM ocenjuje u kojoj meri je
podnosilac prijave poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je
izdata dozvola, kao i da li je do momenta odlučivanja podnosiocu prijave
izrečena neka od mera predviđenih Zakonom“, piše u njihovom saopštenju.

Fondacija Ćuruvija i Crta podsećaju da "Stručna služba REM-a u izveštajima o nadzoru emitera godinama unazad konstatuje da ove televizije ne poštuju elaborate na osnovu kojih im je izdata dozvola, da nemaju obavezne programske sadržaje, te da ne ispunjavaju minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge. Istim emiterima je izrečen niz mera zbog kršenja zakonskih odredbi.“

Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da pokrenu postupke pred nadležnim institucijama protiv REM-a zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima i kriterijuma za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole na osnovu sprovedenog javnog konkursa koji su precizno definisani Pravilnikom.

Igor Božić, news direktor N1 smatra da je  "jasna politička poruka – ništa se ne menja u Srbiji niti iko ima nameru da nešto promeni u smislu obaveštavanja javnosti“. On je kazao da tu poruku možemo protumačiti tako da su vlasnici televizija koji su dobili nacionalne frekvencije obećali da će nastaviti da rade kao i do sada, i da je time "izvesna budućnost za ljude koji vladaju ovom zemljom“.

REM je, takođe na današnjoj sednici, sednici, doneo odluku da Hit Music FM, Radio S, Radio S2 i Play radio dobijaju dozvole za pružanje medijske usluge za područje cele Srbije.

Obrazloženje ovih odluka biće dostupmo u narednih nekoliko dana, tvrdi predsednica REM Olivere Zekić i predlaže da elaborate može svako da vidi ko je zainteresovan.

Zbog velikog interesovanja za dobijanje dozvole za nacionalnu frekvenciju, REM je doneo odluku o raspisivanju Konkursa za dodeljivanje još jedne dozvole, za tzv. "petu frekvenciju".

Olivera Zekić očekuje da će izbor televizije za petu frekvenciju biti okončan krajem jeseni.

Savet REM je doneo odluku i o raspisivanju Konkursa za dodelu dozvola za region Beograda, i to tri dozvole za televizijsko emitovanje i 12 dozvola za pružanje medijske usluge radija.

S obzirom da su ove odluke "donete na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa demokratskom procedurom“, Savet REM "apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama o koje su donete.“

Televizije imaju pravo žalbe na odluku Upravnom sudu, ali Upravni sud ne može da poništi odluku REM, već samo da je vrati na ponovno razmatranje.

Podsetimo, za nacionalnu televizijsku frekvenciju konkurisalo je 14 televizija – Pink, Hepi, Nova S, N1, Prva, B92, TV Tanjug, Kurir TV, Kopernikus, TV K1, TV2, Vesti, BK i Una. Sedam radija konkurisalo je za nacionalne radijske frekvencije, i to Radio S, Radio Balkan, Radio Neven, Nacionalni radio Puls Grocka, Play radio, Radio S i Hit Music FM.

S.Ć./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu