Zakon

Registar majki u Srbiji: Podsticanje glasača, a ne suštinska podrška porodici 2

Foto: Pixabay/fancycrave1

25. 7. 2023. / 13.48

Registar majki u Srbiji: Podsticanje glasača, a ne suštinska podrška porodici

Nenad Mitrović, poslanik DS-a danas je u Parlamentu izrazio čuđenje Predlogom zakona o privremenom registru majki koji, kako je rekao, nije usklađen sa normama EU, te da nikada do sad nije video tako nešto, osim "kada se pravi registar teladi"

Pred poslanicima u Skupštini je u ponedeljak, između ostalog, predstavljen i Predlog zakona o privremenom registru majki koji predviđa novčanu pomoć za decu do 16 godina starosti od po 10.000 dinara.

Deo opozicije, tačnije dr Nenad Mitrović, poslanik DS-a za govornicom je izrazio čuđenje ovim predlogom zakona koji, kako je rekao, nije usklađen sa normama EU i da nikada dosad nije video tako nešto, osim "kada se pravi registar teladi."

"Ukoliko je država odlučila da odvoji iz budžeta jednokratno sredstava za podršku porodici, to je svakako mogla da učini i bez posebnog registra kojem se ne zna druga svrha osim da se preciznije procene potrebna sredstva. Svakako, ovakve mere podrške, koje po pravilu stupaju na snagu neposredno pre izbornih kampanja, često imaju za cilj podsticanje glasača, a ne suštinsku meru podrške porodici," rekla je za portal "Vremena" Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon".

Postavlja se pitanje kako je i na osnovu čega doneta odluka da baš takva linearna mera svim porodicama odgovara? Nekim porodicama taj novac nije potreban, dok je nekima i to nedovoljno.

"I ranije smo imali slične kampanje podrške različitim kategorijama građana i one u globalu nisu donele opšti boljitak. Zašto se na kraju ne bi primenile socijalne karte?", pita se Macura. "To je njihova suština – da se prepoznaju oni kojima je takva finansijska podrška neophodna i oni kojima nije i kojima je možda značajnija neka drugačija podrška. Tačno je da se jedan deo tih sredstava vraća u državnu kasu kroz potrošnju, odnosno PDV, ali sve to nekako sa strane deluje kao nepotrebno rasipanje bez previše smisla. Da li mi zaista imamo toliko novca za bacanje i da li, ako ga već imamo, nemamo ljudske kapacitete dovoljno dobre da osmisle drugačiji i svrsishodniji podsticajni paket?"

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu