Rat u Ukrajini

Referendum u proruskim oblastima u Ukrajini: Oko 90 odsto za priključenje Rusiji 2

Blizu 100 odsto za priključenje Rusiji: Referendum u Luganskoj narodnoj republici

Foto: AP Photo

27. 9. 2022. / 19.41

Referendum u proruskim oblastima u Ukrajini: Oko 90 odsto za priključenje Rusiji

Prve računice pokazuju da je oko 90 odsto izašlih na referendum u narodnim republikama Donjeck i Lugansk i oblastima Herson i Zaporožje glasalo za priključenje Rusiji. Ovakvi rezultati su očekivani. Očekuje se da će Vladimir Putin 30. septembra proglasiti aneksiju

Na referendumu u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici, proruskim oblastima na istoku Ukrajine, ulazak u sastav Rusije podržalo je 97 odsto ispitanika, pokazuju podaci izlazne ankete ruskog Instituta za socijalni marketing (INSOMAR).

"Pitali smo 1.817 osoba u DNR i 765 u LNR. Dobili smo iste rezultate, odnosno udeo onih koji su odgovorili ‘da’ na referendumska pitanja iznosio je 97 odsto“, saopštio je direktor za političku analizu INSOMAR Viktor Poturemski na okruglom stolu na temu "Završetak referenduma u ​​DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti“.  Referendum u DNR I LNR, Zaporožju i Hersonu održan je od 23. do 27. septembra. Kako prenosi Sputnjik, nakon prebrojanih tri odsto biračkih listića u Zaporožju je za ulazak u sastav Rusije glasalo 92,04 odsto izašlih građana, saopštila je blasna izborna komisija; nakon prebrojanih 12 odsto biračkih listića u Hersonu, za ulazak u sastav Rusije glasalo je 87,42 odsto izašlih birača.

Niko ne gaji nikakvu sumnju da bi rezultati ovih prvh prognoza mogli da se promene, kao što nije postojala sumnja kakav će biti zvaničan ishod ovog referenduma, koji ukrajinska vlada u Kijevu i Zapad ne priznaju, baš kao ni prethodnu aneksiju Krima po istom principu. Neposredno pred početak invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara samoproglašenu nezavisnost DNR I LNR priznala je samo Rusija.

Zapadni mediji se pozivaju na posmatrače sa lica mesta koji tvrde da su primetili mnogobrojne slučajeve da se ukrajinsko stanovništvo na okupiranim područjima na silu odvlači do biračkih mesta.

Kada će biti spovedena aneksija

Mediji spekulišu da bi Vladimir Putin već u petak 30. septembra, kada će održati govor pred oba doma ruskog Parlamenta, mogao da obelodani ankesiju četiri oblasti na jugu i istoku Urajine.

Savet Fedaracije – gornji dom Parlamenta – bi na redovnom zasedanju u utorak 4. oktobra mogao da izglasa pripajanje LNR, DNR, Hersona i Zaporožja Rusiji, nagovestila je predsedavajuća Saveta Valentina Matvijenko.

J.H./FoNet/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu