Analiza

Razgovor Bajdena i Sija: Ključna uloga Pekinga u ratu u Ukrajini 2

Razgovor na vrhu: Džo Bajden i Si Đinping

Foto: AP Photo/Susan Walsh, File)

18. 3. 2022. / 20.19

Razgovor Bajdena i Sija: Ključna uloga Pekinga u ratu u Ukrajini

Samim razgovorom sa Si Đinpingom koji je “teatralno” zakazao, Bajden je poslao signal Putinu da njegovo “prijateljstvo bez granica”, sklopljeno sa Sijem  u Pekingu neposredno pre invazije, možda neće imati težinu kakvoj se predsednik Rusije nadao

Na osnovu prvih izveštaja iz Pekinga i Vašingtona o upravo održanom onlajn susretu na vrhu između predsednika Kine Si Đinpinga i SAD Džoa Bajdena, izgleda da konkretni politički koraci tek treba da uslede. Iako detalji nisu poznati, njihove izjave bude izvesnu nadu da će dve supersile naći načina da sarađuju u pravcu rešenja globalne krize izazvane napadom Rusije na Ukrajinu.

Si Đinping je pozvao Bajdena da zajednički deluju kako bi se konflikt u Ukrajini zaustavio. Kina i SAD treba da preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i da rade za mir i stabilnost u svetu, rekao je, prema kineskoj agenciji Sinhua, predsednik Si.

S druge strane, Bela kuća je saopštila da se Bajden našao u neobičnoj poziciji da traži prećutnu saradnju  države  koja se smatra vodećim američkim suparnikom  koji suzbija uticaj svog istorijskog hladnoratovskog rivala iz druge polovine 20. veka.  Sjedinjene države su bile pripremile oštro upozorenje Kini ukoliko Peking “posluša molbe ruskog predsednika za vojnu i ekonomsku pomoć”. Svako obavezivanje Sija da ne prekrši međunarodne sankcije Rusiji smatralo bi se velikom pobedom Bajdena.

I Kina i Rusija su negirale da takav zahtev postoji i neizvesno je da li je i kako, prilikom ovog razgovora, tretirana ta osetljiva tema. Stav Pekinga je jasno izražen da neće trpeti diktate i uslovljavanja Vašingtona, već će svoju politiku voditi shodno interesima svoje zemlje. U neuobičajenom upozorenju Vašingtonu, neposredno uoči susreta, Kina je uputila oštre signale da nikada neće prihvatiti američku pretnju i prinudu po pitanju Ukrajine, te da će uputiti snažan odgovor ako SAD preduzmu mere koje štete legitimnim interesima Kine.

S druge strane, komentator CNN  konstatuje  da razgovor sa Sijem podstiče utisak da Vašington vidi Kinu kao ključnu globalnu silu. Samim razgovorom i “teatralnim pozivom” na razgovor, Bajden je poslao signal Putinu da njegovo “prijateljstvo bez granica”, sklopljeno sa Sijem  u Pekingu neposredno pre invazije, možda neće imati težinu kao što se ruski lider nadao.

Ovo su bili prvi direktni razgovori dva predsednika nakon njihovog virtualnog susreta prošlog novembra. Ovog puta su razmenili mišljenja o “međusobnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa”, ali je rat u Ukrajini bio u centru pažnje. Mnoga konkretna pitanja ostaju za sada nepoznata javnosti, iako ono što je objavljeno, bar sa kineske strane, podstiče izvesna očekivanja ako ne o zajedničkim, onda bar o usklađenim potezima kojima bi se rat u Ukrajini zamenio pregovorima.

Konstatujući značajna dešavanja na međunarodnoj sceni, Si je rekao da se mir i progres suočavaju sa ozbiljnim izazovima, jer svet nije ni miran ni stabilan. Ukrajinska kriza nije nešto što Kina želi da vidi, rekao je on.

Događaji ponovo pokazuju da zemlje ne treba da dođu do tačke susreta na bojnom polju. Sukob i konfrontacija nisu ni u čijem interesu, mir i bezbednost su ono što međunarodna zajednica treba da ceni najviše.

"Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i dve vodeće svetske privrede, ne samo da moramo da poboljšavamo odnose Kine i SAD  već i da preuzmemo svoj deo međunarodne odgovornosti i da radimo za svetski mir i stabilnost“, rekao je Si Bajdenu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu