U novom broju

Ratna ekonomija: Amok sankcija 2

Pod udarom: Sedište Gazproma u Sankt Peterburgu

Foto: AP Photo

11. 6. 2022. / 10.00

Ratna ekonomija: Amok sankcija

Ekonomske, a pre svega energetske sankcije Rusiji, koje donose veće globalne šokove nego ikada ranije, poput lavine kidaju trgovačke veze i na tri polovine cepaju svetski poredak. Zavode ih jaki iako ih to mnogo košta, i nameću slabima. Njihovi krupni “partneri” trpe i zaobilaze ih, a slabi teško podnose i kada ih pod prinudom zbog discipline, solidarnosti ili po nagovoru primene, a i kad ih ne primene

Izvršni direktor najveće američke banke za imovinu JP Morgan Čejs Džejmi Dajmon upozorio je prošle nedelje investitore da se pripreme za ekonomski “uragan” zbog rata u Ukrajini i zbog toga što američki Fed, u nastojanju da suzbije visoku inflaciju, počinje da povećava kamate i smanjuje svoj bilans za otprilike 9 biliona dolara.

“Taj uragan ide pravo na nas. Samo ne znamo da li će biti neki mali ili super oluja Sendi”, ponovio je nedelju dana pošto je američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla za CNN da je pogrešila prošle godine u oceni kako će na američku ekonomiju uticati rastuća inflacija, veliki šokovi zbog povećane cene energije i hrane i uskih grla u snabdevanju.

I “Vašington post” je 19. maja pisao da nalet pesimizma pogađa finansijska tržišta.

“Rizici od recesije su visoki — neprijatno visoki — i rastu”, rekao je glavni ekonomista u agenciji Mudis analitiks Mark Zandi. Na “veoma, veoma visok rizik od recesije” upozorava i bivši izvršni direktor Goldman Saksa Lojd Blankfejn. Bivši predsednik Feda Ben Bernanke najavljuje moguću stagflaciju.

 

Pročitajte ceo tekst Milana Miloševića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (9. juna)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu