Evropa

Raskol u EU zbog ukrajinskog žita 2

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

16. 9. 2023. / 9.25

Raskol u EU zbog ukrajinskog žita

Nakon što je Evropska komisija juče odlučila da ne produži embargo, Poljska, Slovačka i Mađarska saopštile su da od ponoći uvode jednostrano zabranu

Poljska, Slovačka i Mađarska saopštile su da od ponoći jednostrano uvode zabranu uvoza ukrajinskog žita.

Nakon što je Evropska komisija juče odlučila da ne produži embargo, Poljska, Slovačka i Mađarska saopštile su da od ponoći uvode jednostrano zabranu.

"Ovde i sada kažem – produžićemo zabranu uvoza ukrajinskog žita. Nećemo slušati Berlin, nećemo slušati Brisel, uradićemo to od ponoći“, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki, dodavši da je odluka Evropske komisije "štetna za poljske poljoprivrednike“.

U isto vreme je i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ saopštio da će Budimpešta zabraniti uvoz 24 poljoprivredna proizvoda iz Ukrajine.

Spisak je već objavljen je u Službenom glasniku, a pored žitarica, na njemu se našlo goveđe, svinjsko, jagnjeće i kozje meso, živina, jaja, povrće, med i vino.

Uredba, koju je potpisao premijer Viktor Orban, stupa na snagu večeras u 23 časa, navodi se u odluci vlade.

Kako javlja slovački TV kanal "Markiza“, pozivajući se na Ministarstvo poljoprivrede, i ta zemlja od ponoći jednostrano produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine.

Evropska komisija odlučila je da ne produži ograničenje uvoza četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, ali je obavezala Ukrajinu da uvede mere kontrole izvoza.

Kijev bi 18. septembra trebalo da predstavi akcioni plan Evropskoj komisiji i susednim zemljama.

Premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke i Bugarske su se krajem marta obratili predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da reši krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine.

U pismu su naveli da su problemi koje imaju "povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom".

Tražili su da Evropska komisija zabranu produži najmanje do kraja godine, ističući da je isporuka ukrajinskog žita na njihova tržišta po damping cenama ranije nanela veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Ukrjina je jedan od najvećih agrarnih izvoznika na svetu. Pošto je Rusija bila blokirala uobičajne puteve, Evropska unija je pomogla Ukrajini da plasira, pre svega žito i uljarice, na svetska tržišta.

Brisel je pre oko godinu dana ukinuo carinu na određene ukrajinske poljoprivredne prozvode i ponudio alternativne puteve za njihov izvoz.

Ti "koridori solidarnosti“, međutim, nisu funkcionisali kako je EU to zamislila: umesto da stignu na daleka, južna odredišta ukrajinsko žito je završavalo na tržištima susednih država, pre svega u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj i obaralo cene domaćim poljoprivrednicima.

Poljska i Mađarska su na to samoinicijativno bile zatvorile svoje granice za agrarni uvoz iz Ukrajine i tako se zavadile sa Briselom jer je trgovinska politika u nadležnosti EU.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu