Knjige

Radoslav Ćebić: „Moje vreme“ 2

Foto: M. Milenković

31. 10. 2022. / 17.40

Radoslav Ćebić: „Moje vreme“

U nedelju je posthumno predstavjena knjiga novinara „Vremena“ Radoslava Ćebića, svedočanstvo o politici, društvu, umetnosti i ljudskim pričama, zbirka tekstova koji rasvetljavaju početak XX. veka

Knjiga "Moje vreme“ (ILEARN, 2022) nije samo svedočanstvo o politici, društvu, umetnosti i ljudskim pričama u vremenu u kome je autor živeo, ona svedoči o talentu i preranom odlasku Radoslava Ćebića, njegovoj svestranosti i velikom gubitku za novinarstvo u Srbiji.

Radoslav Ćebić: „Moje vreme“ 3

"’Moje vreme’ obuhvata dva toma. Prvi tom je vreme politike, drugi tom je vreme umetnosti i društva. To je zbirka od preko 140 tekstova koje je Radoslav Ćebić objavio u nedeljniku ‚Vreme‘ od 2008. do 2020. godine. Teme koje su pokrivene su zaista relevantne, kada pročitamo tekstove kao da nisu napisani pre 5 ili 10 godina. Kao da su napisani juče, a neki od njih moćiće da se čitaju i sutra“, rekao je za N1 urednik knjige Miloš Starović.

Kaže Starović i da ako se jednog dana budemo pitali da li je moguće da smo tako živeli ili ukoliko budemo želeli da pokažemo budućim generacijama kakvo je bilo razdobolje od 2013. do 2020, "potpisujem da je najmerodavniji podsetnik tog perioda upravo ‚Moje Vreme‘“.

Čovek antičkog morala

"Reč je o zbirci analitičkih tekstova i intervjua koji oslikavaju vreme u prvoj polovini 21. veka. Namenjeno je za opštu populaciju koju zanima kultura sećanja, ono što nam se dešava i šta će se dešavati“, kazao je glavni urednik nedeljnika "Vreme“ Filip Švarm.

Rekao je Švarm i da Ćeba nije pripadao vremenu u kome je živeo jer nije video razliku između dela i reči. Njegov moral uistinu je bio "antički“.

"U tom kontekstu – bez imalo pretencioznosti – podsvjesno sam ga uspoređivao sa Katonom Mlađim, neumornim i tvrdoglavim borcem protiv Cezarove diktature. Svoje stavove je branio oštro i beskompromisno, zastupajući čestitost, etičke i humanističke vrijednosti bez obzira na posljedice“, rekao je  Švarm.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miša Majić Radoslava Ćebića pamti kao izuzetno pristojnog čoveka. On je na poziv izdavača povodom knjige ranije napisao: "Može zvučati neobično što među brojnim drugim kvalitetima koje je posedovao, baš ovaj izdvajam. Međutim, uljudnost i odmerenost, pažnja poklonjena sagovorniku i poštovanje njegovog vremena, u toj meri su retki danas da, kada se pojave, zaslužuju posebno mesto…I za mnogo bogatija novinarstva od ovog našeg, u priličnoj meri obogaljenog, bila bi velika šteta kada bi izgubila nekoga kakav je Ćebić bio“.

A.I./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu