Politika

Rade Basta predlaže sankcije: Palma, Vulin, Dačić i Zaharova se ograđuju 2

Ja kao ministar ne mogu da ćutim: Rade Basta

Foto: Instagram

14. 3. 2023. / 11.35

Rade Basta predlaže sankcije: Palma, Vulin, Dačić i Zaharova se ograđuju

Ministar privrede je zatražio da Srbija uvede sankcije Rusiji zato što „naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo“. Zvanična Rusija je odmah negodovala, a tamošnji mediji prenose Vulinovu izjavu da je Basta kukavica

Srpski ministar privrede Rade Basta ima neko čudno razmišljanje kada govori da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, koja je uvek poštovala Srbiju i njen narod“, objavila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, povodom jučerašnje izjave ministra privrede Radeta Baste o uvođenju sankcija Risiji.

"Uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati", naglasila je Zaharova.

Ministar privrede Srbije Rade Basta zatražio je juče da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega", naveo je Basta.

Od njegove izjave ogradila se  stranka kojoj pripada Jedinstvena Srbija.

"Jedinstvena Srbija je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Dragan Marković Palma.

Ruski mediji posebno citiraju da se ovom predlogu ministra poljoprivrede protivi Aleksandar Vulin, direktor BIA.

"Pokret socijalista na čelu sa Aleksandrom Vulinom, direktorom ključne srpske obaveštajne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, zatražio je u ponedeljak ostavku Rada Bašte, republičkog ministra privrede, koji je pomenuo neophodnost ulaska zemlje u politiku sankcije Rusiji“, piše TASS.

"Sada, kada nam je potrebno jedinstvo, Basta ima za cilj da podeli srpsku vladu oko opredeljenja da se pridruži nezakonitim sankcijama protiv Ruske Federacije. Posebno je sramotno što se Basta krije iza predsednika Srbije kako bi narušio nezavisnost i neutralnost koje Aleksandar Vučić štiti čak i od stranaca i od ovakvih domaćih kukavica“, prenosi TASS Vulinovo saopštenje.

Isto saopštenje preneli su i drugi ruski mediji.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost (SNB) i osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

"Tu politiku javno vodi i iznosi predsednik Aleksandar Vučić, a SPS je čvrsto podržava, poštujući stav da je nacionalni interes Srbije najvažniji i da je njena budućnost naš prioritet“, rekao je Dačić za list Politika.

S.Ć./Fonet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu