Pregled nedelje

Prvi Vučićev poraz: Šta će biti sa pobedom 2

Pobednička energija: Protest na Gazeli 4. decembra

Foto: Marija Janković

10. 12. 2021. / 8.04

Prvi Vučićev poraz: Šta će biti sa pobedom

Bolje je graditi na onom što je dobijeno, nego rizičnim akcijama dovoditi u pitanje vlastite ciljeve i kredibilitet. Zavodljiva je energija manjine bez koje ništa ne bi započelo, ali sada je ključ u konsolidaciji podrške šarolike i tihe većine

Predsjednik Srbije vratio je Zakon o eksproprijaciji na ponovno odlučivanje i najavio izmjene onog o referendumu. U izgovor da "nije popustio pred ulicom“ ne vjeruje ni sam. Međutim, na drugoj strani nema mnogo radosti. Spominje se čak i Pirova pobjeda. O čemu je, dakle, riječ?

U prvom redu je strah od prevare. Konkretno: ekologija i Rio Tinto skinuti su sa dnevnog reda do izbora, a poslije će režim nastaviti tamo gdje je stao.

Ako je točno da ništa nije uspješnije od uspjeha, zbog čega bi prihvaćanje njihovih zahtjeve pasiviziralo aktiviste i građane? Naprotiv, sve što zagovaraju steklo je vidljivost, doprlo do najširih slojeva društva i, što je najvažnije, pokazalo da je moguće ostvariti zadate ciljeve. Isto vrijedi za opoziciju i njeno biračko tijelo – po prvi put ne ulaze u kampanju iz gubitničke pozicije.

U pozadini osjećaja osujećenosti zapravo je stav da se moglo dobiti mnogo više zbog masovnosti i energije pokazane prilikom blokada. Ali da li bi do toga došlo da nisu postojala dva precizna zahtijeva?

I kako će po njihovom ispunjenju građani reagirati na nastavak blokade koji je, nakon što su iz Kreni-Promeni pozvali na pobjednički miting na Trgu republike, za subotu u 13 časova najavio lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta?

Konkretno – da li će ovaj raskol dovesti do aktivističko-političkog bavljenje samim sobom umjesto onim na čemu je stečena podrška javnog mnijenja?

Broj otužnih presedana opominje. Građani su svaki put apatijom kažnjavali podjele među organizatorima protesta, a režim ih nemilosrdno iskorištavao. Zato je neusporedivo pametnije graditi aktivnosti na onom što je dobiveno, nego rizičnim akcijima dovoditi u pitanje vlastite ciljeve i kredibilitet. Zavodljiva je energija manjine bez koje ništa ne bi započelo, ali sada je ključ u konsolidaciji podrške šarolike i tihe većine.

Prvi veliki politički poraz Aleksandra Vučića zatekao je njegove oponente. Između ostalog i zbog dugogodišnjih frustracija uslijed lutanja i nesnalaženja. Kako dalje, putokaz je jasan: izići iz uskih krugova istomišljenika i poput ekoloških, otvarati druge goruće probleme Srbije prepuštajući glavnu riječ njihovim autentičnim tumačima.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu