Poljoprivreda

Protestna vožnja poljoprivrednika se nastavlja i sutra 2

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

14. 11. 2023. / 18.56

Protestna vožnja poljoprivrednika se nastavlja i sutra

Posle protestne vožnje, poljoprivrednici su se vratili ispred Rafinerije nafte Novi Sad i najavili za sredu novu vožnju ulicama grada, a koja će se završiti ispred zgrade Pokrajinske Vlade, odnosno Banovine

Poljoprivrednici su drugi dan zaredom blokirali ulaze i izlaze iz novosadske rafinerije nafte sa oko 30 traktora, tako da cisterne ne mogu ni da uđu ni da izađu iz rafinerije, a ne odustaju od pokušaja da blokiraju i Rafineriju u Pančevu. Blokirani su i putevi od Zrenjanina ka Beogradu i Novom Sadu. Blokade se odvijaju na više saobraćajnica u Vojvodini, prenosi N1.

Proteste su juče započela četiri udruženja poljoprivrednika – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Najveći broj poljoprivrednika koji se je uključio u protest dolazi iz Vojvodine.

Pročitajte još: Poljoprivrednici blokirali ulaz u rafinerije u Novom Sadu i Pančevu

 

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, "plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara. Predstavnici vlasti poručili su da je protest politički.

Posle protestne vožnje u Novom Sadu, koja je trajala nešto više od 40 minuta, poljoprivrednici su se vratili ispred rafinerije. Kako javlja novinarka N1 Ksenija Pavkov iz tog grada, oni su vozili traktore u kružnom toku na izlazu na auto-put prema Beogradu.

Iako je vožnja bila spora, stvorila je velike saobraćajne gužve u tom delu Novog Sada, a neki vozači, koji su bili nestrpljivi, vozili su automobile trotoarima.

Posle protestne vožnje, poljoprivrednici su se vratili ispred Rafinerije nafte Novi Sad i najavili za sutra novu vožnju ulicama grada, a koja će se završiti ispred zgrade Pokrajinske Vlade, odnosno Banovine.

Podsećamo, nezadovoljni poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze.

Sindikat "Sloga" je danas zahtevao da se hitno preduzmu mere za poboljšanje situacije i traži konkretne korake za rešavanje problema.

“Bez hitnih promena, situacija će nastaviti da eskalira, što bi dodatno pogoršalo već tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod, a za što će jedinu odgovornost snositi aktuelna vlast”, rekao je predsednik Sindikata "Sloga" Željko Veselinović.

M.J./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu