Svet

Protesti u Iranu: Ženska tela su postala ideološko bojno polje 2

Preko prava žena do veće slobode za sve: Protesti ispred iranske ambasade u Londonu

Foto: AP Photo/Alastair Grant

27. 9. 2022. / 14.26

Protesti u Iranu: Ženska tela su postala ideološko bojno polje

„U strahu da ne izgube svoju moć muškarci u Iranu sada love one žene, koje navodno nedovoljno prekrivaju svoja tela“, objašnjava umetnica poreklom iz Irana Širin Našat

Iranske snage bezbednosti sukobile su se i u utorak u više gradova sa demonstrantima na novim protestima izazvanim smrću dvadesetdvogodišnje Mahse Amini koja je preminula nakon što je u Teheranu uhapšena zbog “neprikladne odeće”.

Demonstranti su se sukobili sa policijom u Teheranu, Tabrizu, Karadžu, Jazdu, Sanandažu, Sardaštu i drugim gradovima. Državni mediji su javili da je policija upotrebila suzavac protiv “izgrednika”.

Učesnici protesta skandidarju “Žene, život, sloboda”, dok žene spaljuju svoje marame. Nekoliko univerzitetskih profesora podnelo je ostavke protestujući zbog smrti Mahse Amini, dok su studenti na nekoliko univerziteta odbili da prisustvuju nastavi.

Iranske vlasti su za podsticanje nemira optužile “nasilnike” povezane sa “stranim neprijateljima”, pogotovo sa SAD. Formirani su specijalni sudovi radi postupaka protiv “izgrednika”, navodi Rojters, podsećajući da je, prema zvaničnim podacima, tokom nemira poginula najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbednosti.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je broj žrtava veći.

Lov na žene

"Ohrabrujuće je i fascinantno, koliko je ogroman bes žena koji se prazni u Iranu nakon smrti Mashe. Proteklih meseci mnoge žene u Iranu su pokušale da se oslobode rigidne odeće i hidžaba. Masha je bila samo jedna od njih. Ona je morala da umre, jer se vlast pribojava da bi je svako popuštanje ugrozilo“, rekla je za nemački "Špigel“ umetnica poreklom iz Irana Širin Nešat (65) koja živi u Njujorku i koja se devedesetih godina proslavila foto-serijom "Žene Alaha“ koja je prikazivale naoružane islamske žene u Čadoru.

Našat objašnjava da su "žene postale najvažnija meta irnaskog režima“, da su njihova tela sada ideološko bojište“.

"Zbog toga muškarci u Iranu sada love one žene, koje navodno nedovljno prekrivaju svoja tela“, objašnjava Našat. "U ovoj situaciji vlastima bi pomoglo da jednostavno ukinu propise prema kojima žene moraju da nose hidžab. Sve bi se za čas smirilo. Ali oni koji su na vlasti smatraju da je obaveza nošenja hidžaba deo njihovog identiteta, da bi bez nje izgubili svoju moć“.

Širin Našat priča za "Špigel“ da je uprkos mnogim protestima njena generacija pod devizom "samo da mi imamo mir i koliko-toliko dobar život“ bila spremna za kompromise sa iranskim režimom. Ali ovi sadašnji demonstranti su, kaže, "isuviše mladi da bi se upuštali u kompromise“. Oni ne znaju za drugačiji život, nego kakav je pod režimom koji je 43 godine na vlasti, a preko interneta i društvenih mreža saznaju kako život izgleda u nekim drugim zemljama. Oni zato hoće slobodu i ljudska prava, kakva mladi ljudi imaju negde drugde.

J.H./FoNet/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu