Vesti

Vesti

Protest protiv Rio Tinta: Blokada graničnog prelaza Trbušnica 1

Novi krug blokada: Ekološki ustanak ispred Vlade Srbije

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Protest protiv Rio Tinta: Blokada graničnog prelaza Trbušnica

Pod sloganom “Treći srpski ustanak” ekološke organizacije za subotu ponovo najvaljuju radikalizaciju protesta protiv Rio Tinta. Pored već uobičajnog zaustavljanja saobraćaja, novina je blokada graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice. Permijerka Brnabić je rekla da će u tom slučaju “država reagovati”

Nakon sastanka ekoloških organizacija održanog u nedelju 9. januara u Gornjem Milanovcu, odlučeno je da se sa blokadama puteva  nastavi sve dok Vlada ne povuče uredbu o republičkom prostornom planu posebne namene i javnosti ne da na uvid sve što je potpisano sa Rio Tintom.

U koordinaciji “Ekološkog ustanka”, jednog od organizatora blokada puteva s kraja prošle godine i “Saveza ekoloških organizacija Srbije” (SEOS) koji je nastavio proteste i u Novoj godini, odlučeno je da se protesti radikalizuju. Prvi korak u realizaciji dogovora bio je protest ispred zgrade Vlade Srbije u sredu, ali nije bilo dovoljno ljudi ni da se blokira trotoar.

Za sutra su blokade saobraćajnica najavljene u 13 časova, a po prvi put će biti blokiran granični prelaz “Trbušnica” prema Bosni i Hercegovini. Na mapi blokada su i  autoput kod Sava Centra u Beogradu, Užice, Preljina i Požega.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je nakon sastanka ekologa u Gornjem Milanovcu “da će država odgovoriti ako budu blokirali granične prelaze” i da “tu vrstu bahatosti ne uzima za ozbiljno”.

Član pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović danas je predstavio “pravno rešenje” za odlazak Rio Tinta. Rekao je da ako Vlada ukine prostorni plan za projekat “Jadar”, nestaju svi pravni osnovi za poslovanje ove kompanije, sem, “ako ne postoji neki tajni ugovor”. Pokret je predao Vladi 290 hiljada potpisa za peticiju “Rio Tinto, marš sa Drine”.

Manojlović je dodao da treba uvesti moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u periodu od 20 godina, te objasnio da onaj jednogodišnji koji je pominjao predsednik Aleksandar Vučić ne rešava ništa, već samo odlaže problem za posle izbora.

Iz pokreta takođe navode da će, ako se ne ispune zahtevi, 20. januara krenuti sa sakupljanjem 30 hiljada potpisa da se pred parlamentom pokrene narodna inicijativa o projektu “Jadar”.

 F.M.

 Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu