Vesti

Protest protiv Europrajda: Tamjan ispred Prajd hausa 2

Za svaki slučaj: Policija ispred Doma omladine

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

15. 9. 2022. / 8.06

Protest protiv Europrajda: Tamjan ispred Prajd hausa

Uz krst sa raspetim Isusom, ispred kordona policije koji je štitio Dom omladine, demonstranti su razvili transparent sa napisom: "Pravoslavni Srbine, politika je leglo izdaje, laži, masonstva i pedofilije"

Grupa od dvadesetak ljudi, među kojima je i raščinjeni monah Antonije Davidović, sinoć je ispred Dom omladine u Dečanskoj ulici uz paljenje tamjana i verska obeležja negodovala zbog održavanja Europrajda.

Uz krst sa raspetim Isusom, ispred kordona policije razvili su transparent sa napisom: "Pravoslavni Srbine, politika je leglo izdaje, laži, masonstva i pedofilije".

Ulaz u Prajd haus, gde je ranije u sredu svečano podignuta zastava Europrajda, kao i ulaz iz Makedonske ulice, bili su pod jakim obezbeđenjem pripadnika MUP-a Srbije u uniformi i civilu. Sa obe strane Makedonske ulice bili su raspoređeni policijski automobili i marice. Učesnici protesta puštali su verske i patriotske pesme, među njima i onu posvećenu generalu Ratku Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Policijske snage su bile raspoređene i u širem krugu oko Prajd hausa, građani su prolazili pored demonstranata bez zaustavljanja, a incidenata nije bilo.

Na pitanje izveštača FoNeta koja organizacija je organizovala manifestaciju, jedan od učesnika protesta je odgovorio: "Srpska država i srpski narod".

Bivši monah Antonije Davidović poznat je kao organizator "litija" koje je u dužem periodu predvodio u Beogradu svake subote, a usled brojnih ekstremističkih ispada, zbog kojih je više puta hapšen, izopšten je iz Srpske pravoslavne crkve.

MUP je bio odbio žalbu organizatora Europrajda o zabrani održavanja Parade ponosa u subotu koja je zatim podneta Upravnom sudu.

Za organizatore zabrana je samo"još jedan razlog u nizu zbog koga kažemo da ćemo 17. septembra u 17 sati šetati za svoja osnovna ljudska prava".

Jedan od organizatora Europrajda Gorana Miletić je rekao: "Šetaćemo za ljubav, slobodu i solidarnost”.

Jedan broj poslanika Evropskog parlamenta, kao i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, su uprkos zabrani MUP-a najavili svoje učešće u šetnji u subotu.

M.N./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu