Društvo

Protest „Mržnja ubija“: Podrška napadnutim gej muškarcima 2

Foto: Ivona Simonović

3. 3. 2023. / 21.01

Protest „Mržnja ubija“: Podrška napadnutim gej muškarcima

U parku Manjež održan je protest pod parolom „Mržnja ubija“ zbog toga što su četiri gej mladića napadnuta u proteklih nekoliko dana, od kojih je jedan u noći između 27. i 28. februara izboden nožem

Tokom noći između 27. i 28. februara u parku Manjež trojicu momaka koji se deklarišu kao pripadnici LGBT populacije napala je grupa muškaraca koji se deklarišu kao skinhedsi. Jedna žrtva je izbodena nožem, druga povređena razbijenom flašom. Nevladina organizacija Da se zna i Prajd Info Centar su potom zakazali protest za petak u 18 časova na mestu zločina.

Sve ulaze u park je, po već oprobanom receptu, obezbeđivala policija, mogli su da uđu samo učesnici i novinari. Jedna kolona došla je iz pravca Prajd Info Centra u ulici Kralja Milana sa transparentima i različitim zastavama, pratilo ih je dvadesetak policajaca. Zajedno sa novinarima okupilo se oko 200 ljudi.

Protest „Mržnja ubija“: Podrška napadnutim gej muškarcima 3
Foto: Ivona Simonović

"Napadači su privedeni, izrečeno im zadržavanje do 48 sati, sutra će biti saslušani u Javnom tužilaštvu, najverovatnije će im biti određen pritvor do 30 dana i na teret im se staviti pokušaj ubistva. Pritiskaćemo Tužilaštvo da radi svoj posao, da primeni član 54A Krivičng zakona ne bi li bili osuđeni na  maksimalnu kaznu zatvora,“ rekao je pripadnik organizacije Da se zna Bojan Lazić na početka protesta.

Vijorile su se u Manježu različite LGBT zastave, mogli su se videti transparenti sa parolama "Mržnja nije srpska tradicija“, "Tišinom hranimo mržnju“ ili "Ćutnje nas ubija“.

Protest „Mržnja ubija“: Podrška napadnutim gej muškarcima 4Foto: Ivona Simonović

Pripadnik organizacije Da se zna Aleksandar Savić izneo je zahteve ovog protesta: pronalaženje i sankcionisanje počinitelja zločina nad U.G. i N.V. i to u skladu sa Članom 54A Krivičnog zakona; da policija i tužilaštvo postupaju u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite i podrške žrtava; hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

Protest „Mržnja ubija“: Podrška napadnutim gej muškarcima 5
Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Nakon 45 minuta organizatori su pozvali učesnike da se mirno raziđu, smotaju svoje zastave i transparente i u pratnji policije pođu ka Prajd Info Centru. Preporučeno im je da se kući vraćaju u grupama.

Oni od kojih je policija štitila učesnike ovog protesta bili su izgleda zauzeti na večitom derbiju koji je počeo u 19 časova.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu