Obrazovanje

Prosvetni radnici izlaze na ulice zbog lošeg materijalnog položaja 2

Fotoreporter: Marko Dragoslavic

8. 9. 2023. / 14.20

Prosvetni radnici izlaze na ulice zbog lošeg materijalnog položaja

Sva četiri sindikata prosvetnih radnika organizovaće protest 26. septembra zbog loših uslova rada i ugleda profesije. Učitelji i nastavnici će pozvati i roditelje da ih tog dana podrže

Reprezentativni prosvetni sindikati organizovaće protest 26. septembra zbog nezadovoljstva materijalnim položajem, potvrdila je danas predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

Ona je rekla da će protest organizovati sva četiri sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije i da će pozvati roditelje da ih tog dana podrže.  

Ilić je dodala da se protest organizuje jer nisu postigli nikakav dogovor sa Vladom i da nije dogovoreno ništa oko onoga o čemu su pričali – popravljanje materijalnog položaja zaposlenih i kako privući mlade da rade u prosveti.  

Upitana o tome da li su zadovoljni povećanjem plata od 5,5 odsto, Ilić je rekla da je svako povećanje dobro, ali da će ono iznositi oko 4.100 dinara i da će kada se povećaju plate i ostalima prosveta ponovo ostati ispod republičkog proseka, dok će visoko obrazovanje ostati i bez tog povećanja.  

Kako je rekla, povećanje plate u januaru će biti kompresovano i povećanjem minimalca.  Ilić je istakla da su plate od januara do maja ove godine u odnosu na isti period prethodne godine niže za 2,9 odsto. "Posle protesta ćemo videti da li će nas neko pozvati na pregovore", istakla je Ilić. 

Kako kaže predsednik GSPRS Nezavisnost Srđan Slović za portal “Vremena”, protest je jedna od aktivnosti koje se pripremaju. 

“Mi 21. septembra imamo redovan sastanak sa random grupom Vlade. Uputili smo i hitan dopis sa premijerkom i ministrom finansija. Uz naše osnovne zahteve tražimo socijalni dijalog. Da nam se nešto i ponudi, a ne samo da se čuje naša strana”, rekao je Slović. 

Sastanak koji su sva četiri reprezentativna sindikata imala u utorak sa predstavnicima Vlade i Ministarstva prosvete završen je bez dogovora o popravljanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Z.S./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu