Analiza

Promene FEST-a : Kako gradonačelnik zamišlja najbolji festival u regionu 2

Otvaranje 51. Festa: Dan Tana dobitnik nagreade "Beogradski pobednik"

Foto CEBEF Dušan Milenković

26. 2. 2023. / 14.52

Promene FEST-a : Kako gradonačelnik zamišlja najbolji festival u regionu

Aleksandar Šapić je obilazeći danas obnovljeni „Dadov“, najavio osamostaljenje Festa. Objasnio ga je potrebom da Beograd ima bolji festival od Sarajeva. Najavio je i da će na programu takvog Festa biti srpski filmovi i srpski glumci

Kultura i sport ne smeju biti prepušteni tržištu, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas, prilikom obilaska obnovljenog Omladinskog pozorišta "Dadov" sa premijerkom Anom Brnabić i gradskom sekretarkom za kulturu Natašom Mihailović Vacić.

Tom prilikom je najavio i promenu u statusu Festa.

"U procesu smo da već od sledeće godine Fest bude izdvojen kao posebna institucija, a kako bi se festivalu, koji traje više od pola veka vratio stari sjaj. Grad Beograd će se potruditi da Fest ponovo bude najznačajniji filmski festival u regionu i u ovom delu Evrope“, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je želja da Fest postane centralni umetnički festival u Beogradu na kojem će se birati i najbolji srpski filmovi i najbolji srpski glumci i dolaziti svetska imena.

Na pitanje da li izdvajanje Festa znači da će biti u boljoj poziciji od Bitefa ili Belefa, Šapić je rekao da to znači da će Fest biti u boljoj poziciji nego što je danas.

"Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. Fest je najstariji", rekao je Šapić.

Nije objasnio kako Fest može da se izdvoji iz CEBEF-a, Centra beogradskih festivala u kome su i Bemus, Belef i Sofest i nemaju pravni status.

U petak je počeo 51. Fest. Niko ga nije otvorio iako je to uobičajeno, samo je glumica Hristina Popović koja je vodila program otvaranja u Velikoj Sali MTS, najavila projekcije filmova Bakšiš Katerine Tana (kratki dokumentarni) i Zločin je moj francuskog reditelja Fransoa Ozona.

Ove godine nije održana ni uobičajena uvodna konferencija za medije na kojoj selektor Jugoslav Pantelić detaljno predstavlja program, istakne pojedine programe i filmove, i na kojoj se saopšte sve ostale važne stvari o tekućem festivalu, pa i budžet. Organizovane su samo pres konferencije autora filmova pred njihovu projekciju, na kojima autori hvale film i izražavaju zadovoljstvo što su na Festu.

Jugoslav Pantelić se kao umetnički direktor obratio publici na otvaranju. Napomenuo je da se u toj ulozi pojavljuje već deveti put, pa je mnogima to zazvučalo kao da se oprašta, pogotovo što je najavio da će nakon ovog Festa reći javno o odnosu sa gradskim vlastima.

Gradska sekretarka nije primećena na otvaranju Festa. Zna se samo da je u Skupštini grada primila ovogodišnje dobitnike "Beogradskog pobednika“, reditelja Lordana Zafranovića i producenta Dobrivoja Tanasijevića Dan Tanu.

Današnja najava gradonačelnika Aleksandra Šapića o Festu, nedvosmisleno je nagovestila kakva se budućnost sprema ovom međunarodnom filmskom festivalu: srpski filmovi sa srpskim glumcima i gostima iz inostranstva koji će biti pozivani zato što umeju da hvale Srbiju.

Sa takvom koncepcijom, potreba da Fest bude bolji od Sarajevskog festivala koji je po programu i učesnicima svetski festival, neće biti ostvarena.

Čini se da je u pitanju samo nastavak ozvaničenje neposrednog uticaja vlasti na kulturu započeto ove nedelje, donošenjem novih odluka za manifestacija kulture od značaja po Grad.

S.Ć./Beoinfo

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu