Vesti

Prodato 6 odsto NIS-a: Rusi više ne drže kontrolni paket? 2

Ko je kupac: benzinska pumpa NIS-a

Foto: Tanjug

6. 5. 2022. / 17.49

Prodato 6 odsto NIS-a: Rusi više ne drže kontrolni paket?

Na Beogradskoj berzi je danas prodato oko 6 odsto Naftne industrije Srbije. Vrednost prodaje je oko 7,2 milijarde dinara,

Oko šest odsto Naftne industrije Srbije prodato je u današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi, i to za oko 7,2 milijarde dinara. Za sada nije poznato da li je ruski partner prodao nešto više od 10 miliona akcija po ceni od 717 dinara za akciju, ali po svemu sudeći reč je o smanjivanju udela tako da ruska strana više ne drži kontrolni paket akcija, odnosno, više nema većinu akcija.

 

Na sajtu Beogradske berze (BELEX) za sada je objavljena samo informacija da je nešto više od 10 miliona akcija prodato, dok ova izmena – odnosno, ko je kupio tih 6,15 odsto NIS-a – još uvek nije unesena na sajt Centralnog registra za hartije od vrednosti (CrHOV). Međutim, sve ukazuje da je upravo ruski partner Gazprom Njeft – koji je do sada imao 56,15% vlasništva NIS-a – smanjio svoj udeo u vlasništvu tako da "siđe" na 50%: ukoliko je zbilja Gazprom prodao tih 10,3 miliona akcija, sada u vlasništvu ima 81.530.200 akcija, odnosno, tačno 50% vlasništva.

 

Ujedno, još uvek nije poznato ko je kupac – da li država Srbija ili neko drugi. Predsednik Aleksandar Vučić je 7. aprila u obraćanju građana rekao da će Srbija da se odrekne prava preče kupovine za NIS, pa je pretpostavka da nije država otkupila ovih 6,15% NIS-a. Vučić je, inače, za danas najavio novo obraćanje građanima u 18h.

 

Podsetimo, Evropska unija je u sredu uvela šesti paket sankcija Rusiji, koji se između ostalog odnosi i na (postepeni) potpuni prekid uvoza ruske nafte, bilo sirove, bilo rafinisanih proizvoda, i to do kraja 2022. godine.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu