Vesti

Prodaje se vila Teokarevića: Priča o prošlom i sadašnjem vremenu 2

Prodaje se za 566.500 evra: vila broj 1 u Paraćinu

15. 10. 2022. / 20.10

Prodaje se vila Teokarevića: Priča o prošlom i sadašnjem vremenu

Jedna od tri vile koje je u Paraćinu podigao Lazar Teokarević vlasnik nekadašnje tekstilne fabrike „Vučje“ je na prodaju. Druge dve su ruine i nisu ni za prodaju

Retko se u prodaji nalaze istorijski objekti poput luksuzne predratne vile Teokarevića, srpskih kraljeva tekstila, u Paraćinu. Reč je o palati na četiri etaža, površine od 988 m2 sa placom od 1.388 m2. Zidana je po projektu  arhitekte Aleksandra Đorđevića, iza kojeg su ostali objekti poput Belog dvora, Doma Aerokluba, Beogradske berze (danas – Etnografski muzej) i Doma trgovačke omladine.

Vila se prodaje za 566.500 eura. Razlog za ovakvu, relativno nisku cenu je činjenica da vlasnica živi u inostranstvu i ne namerava da se vraća u Srbiju.

Vila broj 1. Teokarevića, kako je zvanično nazvana kada je građena, smeštena je u neposrednoj blizini nekadašnje fabrike štofa koja je pripadala ovoj porodici čija se roba prodavala po celoj Evropi. Nakon Drugog svetskog rata bila je nacionalizovana kao i imovina ostalih ovdašnjih industrijalaca i veleposednika. Palata je, u ono vreme, posedovala lift, koji sada nije u funkciji, kao i bazen u dvorištu. Krov je pokriven kamenim elementima iz inostranstva. Dvorište je popločano "behaton" pločama, uređeno je, ozelenjeno, redovno se održava.

Laza Teokarević, vlasnik fabrike tekstila u Vučju, sazidao je u Paraćinu tri vile. O njemu se zna da je bio gospodin školovan na engleskim koledžima, da je zbog njegove fabrike početkom 20. veka Vučje postalo urbano mesto, da su radnici njegove fabrike živeli od svog rada u njegovim stanovima bez plaćanja kirije, i da je gazda Laza pravio specijalne balove na koje je pozivao i svoje radnike.

Nakon stečaja "Vučja“ 1997. godine, ova, vila broj 1 koja se sad prodaje, jedina je renovirana.

Druge dve su ruine. U trećoj je nekad bio vrtić u koji su išla deca svih štofarskih radnika. Pod od unikatnog parketa je izvađen, unikatni lusteri takođe, instalacije su povađene. Dvorište u kome je bilo igralište sa klackalicama i ljuljaškama, uništeno. U vili broj dva je bila prodajna služba fabrike, imala je dva nivoa.

Nakon stečaja "Vučja“, sve tri vile su korišćene za smeštaj izbeglica sa Kosova.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu