Vesti

Privredne sankcije Rusiji: Nuklearne mere 2

Briga Rusa: Red ispred Alfa banke u Moskvi

Foto: AP Photo/Victor Berzkin

27. 2. 2022. / 20.45

Privredne sankcije Rusiji: Nuklearne mere

Kao odgovor na eskalaciju invazije na Ukrajinu zapadne države su uvele “nuklearnu” ekonomsku meru: isključenje pojedinih ruskih banaka iz SWIFT sistema. Pored toga Zapad je zatvorio vazdušni prostor za ruske avio kompanije i zabranio rad državnih medija

Piše: F.M.
Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen najavila je u nedelju da će vazdušni prostor EU biti zatvoren za ruske avione, kao i da će ruski državni mediji biti zabranjeni na teritoriji država članica. Zatvaranje vazdušnog prostora će se odnositi na avione koji su u ruskom vlasništvu, registrovani u Rusiji, ili pod ruskom kontrolom. Tu spadaju i privatni avioni oligarha.

Biće zabranjeni državni mediji Raša tudej i “Sputnjik”, kao i njihove podružnice. Fon der Lajen je istakla da “više neće moći da šire svoje laži kako bi opravdale Putinov rat”. Dodala je da se sankcije spremaju i za “drugog agresora” u ovom ratu, odnosno predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Još oštrija kaznena mera Zapad bila je najavljena dan ranije.

Sjedinjene Američke države, Evropska Unija, Kanada i Velika Britanija usaglasile su se u subotu da se Rusija isključi iz Udruženja za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT) koji je zapravo globalni sistem plaćanja. To će u praksi značiti da ruske banke više neće imati pristup međunarodnom finansijskom sistemu prilikom finansijskih transakcija ili trgovine hartijama od vrednosti, da će se naštetiti “njihovoj sposobnosti globalnog poslovanja”.

Zapadni zvaničnici kao posledicu ovih sankcija navode da će Rusima biti otežano da posluju sa inostranstvom, što će se odraziti na njihov izvoz energenata i poljoprivrednih proizvoda na zapadno tržište. Devizne rezerve ruske centralne banke u zapadnom inostranstvu biće zamrznute. Al Džazira prenosi da Rusija ima 630 milijardi dolara deviznih rezervi.

Klijenti ruskih banaka pod sankcijama neće moći da korie svoje kreditne kartice u inostranstvu.

Još uvek nije poznato da li će se ova mera odnositi na sve ruske banke, ili samo na neke od njih. Sedište SWIFT mreže je u Belgiji, a uključuje više od 11 hiljada finansijskih institucija širom sveta.

Ukidanje SWIFT-a neće uticati na rusko poslovanje sa Kinom, jer ona ima poseban sistem.

Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski je još u petak pozvao Zapad da isključe Rusiju iz SWIFT-a, ali se tada dobar deo zemalja EU još uvek nećkao. Verovatno je jedan od razloga za odugovlačenje i činjenica da će to prilično pogoditi francuske i italijanske kompanije, koje posluju sa Rusijom, a posebno Nemačku koja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa.

Rusiji je još 2014. godine nakon aneksije Krima pretio ovakav scenario. Od toga nije bilo ništa, ali je u međuvremenu razvili svoj ekvivalent SWIFT-u pod nazivom “Mir”, ali je on zaživio samo sa nekoliko istočnih zemalja.

Ukidanje pristupa SWIFT-u smatra se jednom od najstrožijih ekonomskih sankcija. Do sada je bio isključen samo Iran 2012. godine, kada je Teheran optužen za razvoj nuklearnog naoružanja. Iran je tada kao posledicu imao pad spoljne trgovine od 30 odsto. Međutim, Rusija je usled dugog niza godina pod sankcija stvorila određenu vrstu otpornosti, što će je bar delimično poštedeti iranskog scenarija.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu