Vesti

Prigovor australijskih pravnika: Slučaj Đoković je opasan presedan 2

Deportacija iz Australije: Novak Đoković

Foto: AP Photo/Mark Baker

16. 1. 2022. / 18.00

Prigovor australijskih pravnika: Slučaj Đoković je opasan presedan

Argument Savezne vlade Australije u slučaju Novaka Đokovića predstavlja opasan presedan u demokratskom društvu, smatra Australijsko udruženje pravnika

"Naša ključna briga nije bila da li je gospodin Đoković mogao da igra tenis ove nedelje. Mi smo zabrinuti zbog stava Savezne vlade da nije morala da dokazuje da će gospodin Đoković podsticati stavove o vakcinaciji koji su suprotni njenom mišljenu, već da je dovoljno da kaže da on može da podstakne ta osećanja“, rekao je portparol Australijskog udruženja pravnika (ALA) Greg Barns nakon jednoglasne odluke tročlanog veća australijskog Federalnog suda 16. januara 2022. da prihvati ocenu ministra za imigracije Aleksa Hoka da Novak Đoković  predstavlja "opasnost po javni red i zdravlje“, zato što bi kao "anivakserska ikona" svojim prisustvom u Australiji mogao negativno da utiče na odnos ljudi prema epidemiloškim merama.

Dalje se kaže da je uspostavljena "veoma niska granica za isključivanje neke osobe iz Australije“, posebno u okolnostima u kojima je moć preispitivanja ili žalbe na odluku toliko ograničena. Korišćenje kriterijuma "mogućeg rizika“ po javni red kao razloga za odbijanje ulaska u zemlju je "zabrinjavajuće“ u društvu koje je navodno privrženo slobodi govora i slobodi misli, objasnio je Barns.

ALA postavlja sledeće pitanje: ako bi, na primer, neki posetilac visokog profila u Australiji izrazio negativne stavove o savezu Australije i SAD, da li bi Vlada toj osobi zabranila ulazak u zemlju jer bi takvo gledište moglo da podstakne ljude da protestuju?

Barn zaključuje da je "opsednutost ove vlade oštrom graničnom politikom u kombinaciji sa njenim proizvoljnim pristupom ukidanju viza i pritvoru“ ove nedelje doživela debakl, ali, što je još važnije, rizikuje da stvori veoma opasan presedan.

M.M./lawyersalliance.com.au/The Age

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu