Ugrožavanje medija

Pretnje novinarkama i novinarima „Danasa“: „Poklaćemo vas sve...“ 2

Foto: B.C.

6. 11. 2022. / 19.31

Pretnje novinarkama i novinarima „Danasa“: „Poklaćemo vas sve…“

Izvinjavamo se čitaocima zbog necenzurisanih citata pretnji koleginicama i kolegama iz „Danasa“ koji su danas na meti ljudi koji pokriće za svoja dela imaju u sistemskom targetiranju profesionalnih i kritičkih novinarki i novinara koje počinje od vrha države – predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Posledica konstantne režimske hajke je da nauditi njima nekima počinje da se čini kao bogougodno delo za dobrobit srpstva

"Poklaćemo vas sve pička vam materina“; "I vi ste na spisku! Sudiće vam se! Bog je istina!“; "Pišam vam u usta, svakoj novinarki redom“; "Jebem vas u usta mrtva raspala, dabogda ti se sve vratilo za sve protiv pravoslavlja što radiš, seme vam jebem i pleme zapadno!!!!! Bog sve vidi, a ruka pravde će vas stići uskoro. Gorećete kao NATO i EU“; "Što ste ugasili komentare jebem li vam seme izdajničko sekta ste najgora, rak vas načeo kad moram da psujem na Veliki Petak, majku vam provokatorsku jebem!!!!“…

To su samo neki od komentara koji su ranije stizali na mejl sdresu i društvene mreže "Danasa“. Njih je, kako piše redakcija lista, bila izazvala objava citata Mahatme Gandija "Istina, ne bog“ na Veliki petak po Julijanskom kalendaru, u štampanom izdanju i na Instagram stranici lista i portalu.

Potom su, u najmanju ruku, uznemirujuće poruke, pretnje novinarkama i novinarima "Danasa“ smrću, klanjem, silovanjem, počele da stižu na mejl adresu, ali i društvene mreže Danasa.

"Beogradski Šarli Ebdo“

A onda je danas na službenu mejl adresu glavnog i odgovornog urednika lista "Danas" Dragoljuba Petrovića stigao i mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima "salvama metaka koji će im proći kroz lobanju“ zbog, kako se navodi, njihove uređivačke politike.

U pismu naslovljenim "Beogradski Šarli Ebdo“ navodi se da je povod za pretnje izveštavanje "Danasa“ o temamam vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

"Imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom ’objektivnog i nepristrasnog informisanja’, jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin, za koju se stiče utisak da to radi strastveno", navodi se u mejlu.

I dalje: vređate srpsko stanovništvo iz Republike Srpske koje nazivate "genocidnim narodom“, a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom, Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog "Europrajda“ nazivali ste "pravoslavnim talibanima“.

"Stavljajući se tako na stranu neprijatelja srpskog naroda, vi ste sebi lupili etiketu domaćih izdajnika, na šta većina Srba neće gledati sa oduševljenjem. I ne, ovo nije šešeljevsko-radikalska retorika, njihovo vreme je odavno prošlo. Iz senke obitava nova generacija srpskih nacionalista koja je nepotkupljiva, nekorumpirana i nadasve časna", stoji u mejlu.

Pa se još ističe da dobar deo neimenovanih desno orijentisanih zajednica nije povezan ni sa jednom desničarskom organizacijom iz Srbije i Evrope, što ih čini nevidljivim za organe reda i obaveštajne službe, jer su po prirodi decentralizovane.

Pretnje kao nikada do sada

Redakcija Danasa je preteći mejl prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal. "Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo se već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada“, rekao je Dragoljub Petrović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je danas primilo prijavu redakcije dnevnog lista "Danas“ da su im upućene pretnje preko njihovog službenog mejla.

MUP je saopštio da seu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, odmah po prijavi kontaktirali redakciju lista i da će odmah preduzeti sve mere i radnje iz svojih nadležnosti kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza pretnji.

Podrška kolegama iz "Danasa“

"Pretnja ’Danasu’ je neprihvatljiva. Ona, između ostalog, pokazuje dokle vodi jezik mržnje i netolerancije koji je široko rasprostranjen u našem društvu“, izjavio je glavni urednik nedeljnika "Vreme“ Filip Švarm. "Da bi mediji mogli da rade svoj posao vlast u što skorijem roku mora pred lice pravde da izvede sve one koji stoje iza pretnji ’Danasu’. Izražavamo punu podršku koleginicama i kolegama“.

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu