Šid

Pretnje nastavnicama jer su dozvolile besplatne udžbenike Fondacije Alek Kavčić 2

Foto: privatna arhiva

20. 10. 2023. / 16.57

Pretnje nastavnicama jer su dozvolile besplatne udžbenike Fondacije Alek Kavčić

„Fondacija Alek Kavčić oštro osuđuje svaki pokušaj primoravanja roditelja na kupovinu bilo kakvih udžbenika, posebno onih najskupljih, rekli su za portal "Vremena"

Vojvođanski odbor stranke Zajedno saopštio je da se nastavnicama u Osnovnoj školi "Sremski front" u Šidu preti disciplinskom kaznom zbog toga što dozvoljavaju da đaci koriste besplatne udžbenike fondacije "Alek Kavčič", a ne "Logosa".

Pored toga, u dopisu koji je direktor škole Dalibor Farbaš uputio učiteljici Oliveri Stanojević navodi se da u roku od sedam dana mora da sazove roditeljski sastanak i da roditeljima saopšti da moraju da kupe udžbenike Logosa.

Ako to ne uradi, protiv nje će biti pokrenut disciplinski postupak, a ukoliko roditelji i posle toga ne kupe udžbenike, škola će morati da ih prijavi Centru za socijalni rad "zbog toga što nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovana svog deteta". Ovakvo ponašanje smatramo apsurdnim i nedopustivim.  Stranka je pozvala SNS u Šidu da odmah obustave progon učiteljica i roditelja čija deca koriste besplatne udžbenike i navela da komplet novih knjiga Logosa, koje bi roditelji morali da kupe, košta oko 12.000 dinara.

 

Pročitajte još Cena školskih udžbenika: U Srbiji pola plate, u regionu besplatni

 

"Svesni smo da su neki nastavnici i roditelji dece izloženi različitim vrstama pritisaka prilikom izbora udžbenika i iskreno nam je žao zbog toga. Kako su svi udžbenici Fondacije Alek Kavčić odobreni od Ministarstva prosvete za nastavu, te da prate plan i program Republike Srbije, nema nikakvih prepreka za njihovo korišćenje, ali takođe ističemo da ne insistiramo na njihovoj primeni ukoliko nastavnici i roditelji drugačije odluče,“ rekli su za portal "Vremena“ iz Fondacije Alek Kavčić.

Oni dodaju da se Fondacija oštro protivi izboru udžbenika pod različitim vidovima pritiska, kao i da  sistemski problemi u izboru udžbenika, koji uključuju ostvarivanja koristi u ime pojedinaca različitim stimulacijama koji vode ili jesu korupcija, moraju takođe biti sistemski i zakonski rešeni.

"Fondacija Alek Kavčić oštro osuđuje svaki pokušaj primoravanja roditelja na kupovinu bilo kakvih udžbenika, posebno onih najskupljih. Besplatno obrazovanje je ustavom zagarantovano, i to je vrednost koju čvrsto podržavamo i drago nam je da sve više škola, nastavnika i roditelja osnovnih škola u Srbiji, koji su izabrali neke od besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić, neguje iste vrednosti,“ rekli su iz Fondacije.

Pokušali smo da pozovemo OŠ u Šidu, međutim, niko se nije javljao na telefon.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu