U novom broju

Premijerka iz USAID-a: Kako su ekolozi postali „strani plaćenici“ 2

Premijerka koja voli da nabraja "domaće izdajnike": Ana Brnabić sa ambasadorom SAD Antonijem Godfrijem

Foto: Rade Prelić/Tanjug

29. 1. 2022. / 16.23

Premijerka iz USAID-a: Kako su ekolozi postali „strani plaćenici“

Premijerka Ana Brnabić praktično je optužila vlade SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije da stoje iza ekoloških protesta u Srbiji koji su ozbiljno uzdrmali Vučićev režim i, bar privremeno, oterali Rio Tinto sa ovih prostora. Rekla je da „nema reči za licemerje“ ovih zemalja

“Imena nekih donatora – kao što su Rokfeler i Šoroš – za veliki procenat građana Srbije su crvena su svetla koja signaliziraju straobalnu opasnost po srpstvo. Zaboravlja se, naravno, da je Ana Brnabić svoju karijeru izgradila kao ‘granti’ zapadnih fondacija, a da se Vučić u nekoliko navrata susretao sa članovima porodice Šoroš i išao kao gost – sav ozaren – na večeru prilikom posete visokih funkcionera Rokfeler fondacije Beogradu”.

“Da ne navodimo Vučićeve sjajne odnose, sa kojima se toliko hvali, sa nekim aktuelnim i bivšim zapadnim visokim dužnosnicima. To se, naravno, ne zove licemerje”.

"Premijerka Ana Brnabić je u sinekuru vlasti došla kao neko ko je učestvovao u brojnim projektima nevladinog sektora”, kaže Savo Manojlović iz iorganizacije Kreni-promeni . “Ja bih, recimo, mislio da se na tim projektima učestvuje zbog sopstvene stručnosti i obrazovanja, pa mi je nejasno zašto premijerka to povezuje sa izdajom sopstvene zemlje i kršenjem zakona. Ali, očigledno uvek kada pričamo o drugima, polazimo od sopstvenih ambicija i ličnog iskustva“.

 

Pročitajte ceo tekst Nedima Sejdinovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (27. janura)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu