Vesti

Pregovori SAD i Rusije: Vezana trgovina 2

Razmena: Entoni Blinket i Sergej Lavrov ranije u Ženevi

Foto: AP

30. 7. 2022. / 2.02

Pregovori SAD i Rusije: Vezana trgovina

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila je Moskvi da razmeni Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za dvoje Amerikanaca pritvorenih u Moskvi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i to, kao i svaki razgovor zaraćenih strana, zvuči kao dobra vest.

Blinken je rekao da je razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan", da je od ruske strane zatražio oslobađanje Britni Grajner i Pola Vilana, Amerikanaca pritvorenih u Rusiji, kao i da Rusija ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine. "Pritisnuo sam Kremlj da prihvati suštinski predlog koji smo izneli o oslobađanju Pola Vilana i Britni Grajner", izjavio je Blinken.

Pola Vilena, koji pored američkog poseduje i irski, kanadski i britanski pasoš, sud u Moskvi je pre dve godine osudio na 16 godina zatvora zbog špujunaže.  Britni Grajner, jedna od najboljih košarkašica svih vremena, uhapšena je prošlog meseca u Moskvi jer joj je na moskovskom  aerodromu "Šeremetjevo" u prtljagu pronađeno kanabisovo ulje. Grajnerova je igrala za rusku ekipu Jekaterinburg.

Suštinski, radi se o trgovini. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila je Moskvi da razmeni Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za dvoje Amerikanaca pritvorenih u Moskvi.

To je podržao i predsednik SAD Džozef Bajden, i pored protivljenja Ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima. "Preneli smo značajnu ponudu za koju verujemo da bi mogla da bude uspešna na osnovu istorije razgovora sa Rusima", rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN još pre nekoliko meseci.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, tokom telefonskog razgovora, rekao da američke sankcije Rusiji "samo komplikuju globalnu situaciju sa hranom", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Lavrov je obavestio Blinkena i o detaljima sporazuma o hrani potpisanom 22. jula u Istanbulu, u vezi sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i promocijom izvoza ruske hrane i đubriva. Lavrov je takođe rekao Blinkenu da "neprekidno upumpavanje oružja SAD i NATO-a u oružane snage Ukrajine samo produžava agoniju režima u Kijevu, produžavajući sukob i umnožavajući žrtve".

Što se tiče razmene zarobljenika između Rusije i SAD, Lavrov je izjavio da je "ruska strana snažno predložila da se dve zemlje vrate profesionalnom dijalogu u režimu tihe diplomatije, bez špekulacija i lažiranja“.

Na konferenciji za novinare, Lavrov je pomenuo da se razgovori o razmeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine, gde su se Vladimir Putin i Džozef Bajden složili da imenuju zvaničnike koji će ispitati ovo pitanje.

M.T/Rojters/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu