Seksualno uznemiravanje

Predsednik Fudbalskog saveza Španije Rubijales optužen za prinudu 2

Youtube/Printscreen

8. 9. 2023. / 17.54

Predsednik Fudbalskog saveza Španije Rubijales optužen za prinudu

Luis Rubijales je reprezentativku Dženi Ermoso poljubio u usta posle pobede Španije u finalu Svetskog prvenstva za žene, a ona je ranije rekla da poljubac nije bio sporazuman, što je Rubijales osporavao

Španska tužiteljka Marta Durantez Gil podnela je tužbu protiv suspendovanog predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa zbog seksualnog napada i prinude, za šta je po španskom zakonu predviđena kazna u rasponu od novčane do četvorogodišnjeg zatvoru, javlja danas BBC.

Rubijales je reprezentativku Dženi Ermoso poljubio u usta posle pobede Španije u finalu Svetskog prvenstva za žene, a ona je ranije rekla da poljubac nije bio sporazuman, što je Rubijales osporavao.

Ermoso je u sredu, 6. septembra, podnela tužbu protiv Rubijalesa zbog seksualnog napada, a tužiteljka Marta Durantez Gil je pred Višim sudom dodala i optužbu za prinudu.

 

Pročitajte još Seksualno nasilje: Poljubac koji je uzburkao Španiju

 

U saopštenju tužilaštva se navodi da je Ermoso rekla Gil da su njeni rođaci bili pod pritiskom Rubijalesa i njegove "profesionalne pratnje" da kaže da je ona "opravdala i odobrila ono što se dogodilo".

"Tužioci traže da se Luis Rubijales sasluša kao optuženi, a Dženi Ermoso kao žrtva", navodi tužilaštvo, koje je zatražilo informacije i od vlasti u Australiji, gde se incident dogodio.

Rubijales je odbio da se povuče sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Španije posle incidenta, tvrdeći da je na delu "društveni atentat".

Svetska fudbalska federacija (FIFA) privremeno je suspendovala Rubijalesa i protiv njega pokrenula disciplinski postupak.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu