Vesti

Pred današnje obraćanje predsednika: Šta treba obavezno znati 2

Očekuje pomoć od Kvinte: Petar Petković

Foto: Tanjug

31. 7. 2022. / 0.52

Pred današnje obraćanje predsednika: Šta treba obavezno znati

Šta se juče dogovorio sa Srbima sa Kosova, predsednik Aleksandar Vučić će saopštiti narodu danas u deset. Priština je spremna za sutrašnji početak primene svoje odluke o oznakama na automobilskim tablicama. Odgovor Srbije biće formiranje Zajednice srpskih opština

Danas u 10 časova predsednik Aleksandar Vučić će se vanredno obratiti narodu, povodom odluke Prištine da u ponedeljak, 1. avgusta, počne sa promenom oznaka na automobilskim tablicama građana severnog dela te pokrajine.

Evo šta pre toga treba obavezno znati o ovoj temi, a o kojoj su juče, odvojeno,  govorili Nikola Selaković, Petar Petković, i Aljbin Kurti.

Ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković je zapravo samo konstatovao "ozbiljnu zabrinutost“ Srpske napredne stranke "povodom činjenice da albanska strana na Kosovu i Metohiji priprema bukvalno pakao u narednim danima“, i najavio jučerašnji sastanak Aleksandra Vučića i Srba sa Kosova, kao i da će nam se tim povodom obratiti predsednik, danas u 10h.

Posle njega smo čuli šta tim povodom misli kosovsko premijer Aljbin Kurti, koji se obratio putem svog Fejsbuk profila, nalakćen na belu vitrinu.

Na srpskom je poručio da je Priština spremna za 1. avgust, za početak promene oznaka na automobilskim tablicama sa KM u RKS, i poručio da se radi o primeni recipročnih mera  koje Srbija primenjuje već 11 godina. Rekao je i da Priština samo primenjuje zakon, pozivajući se na sporazum iz 2011. godine.

To je sporazum iz 2011. godine o slobodi kretanja, koji su 2. jula potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri u Briselu.

Dve tačke tog sporazuma su posebno važne.

Tačka 3: "Administrativna infrastruktura za izdavanje svih dokumenata koji su potrebni za registraciju vozila sa registarskim tablicama koje izdaju vlasti Kosova će biti postavljena u novembru 2016. godine.

I Tačka 7: "Obe strane i EU će sprovoditi informativnu kampanju kako bi se stanovnicima na koje se odnosi ova mera objasnili modaliteti preregistracije vozila. Dalji razgovori o delokrugu i modalitetima takve informativne kampanje će biti vođeni na grupi za implementaciju.“

Kao odgovor na ovakvu Kurtijevu izjavu, gotovo odmah nakon, Petar Petković direktor Kancelarije za KiM održao je vanrednu konferenciju za medije i najavio kakav će biti odgovor srpske strane:

"Ako Aljbin Kurti sada ima pravo da pokreće sporazum nakon 10 godina i da time krši stečena prava koja su konstituisana u tom periodu, jasno je da po reciprocitetu i Srbi imaju pravo da pokrenu Briselski sporazum iz 2013. godine koji se ne sprovodi, i da krenu sami da formiraju ZSO, s ozbirom da ZSO predstavlja samu srž Briselskog sporazuma. Srbi će krenuti u formiranje ZSO i nadam se da će ih svi podržati u tome, pre svega zemlje KVINTE, jer ne prođe dana da neko ne kaže da ZSO mora da bude formirana, na šta su stavljeni potpisi.“

Iako nam sporazum na koji se poziva Kurti, rekao je Petković, "donosi mnogo problema, ono što sigurno ne piše, to je da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koji se izdaju za stanovnike druge strane, odnosi konkretno na Srbe koji žive na KiM. On se po sporazumu odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji".

Naime, prištinske vlasti su najavile da će od sutra na administrativnim prelazima početi da se primenjuje režim koji se odnosi na sve građane koji sa srpskim ličnim kartama ulaze na KiM. Oni će prilikom ulaska na KiM dobijati tzv deklaracioni papir na osnovu kojeg će moći da borave na KiM do 90 dana posle jednog prelaska.

Petković je zatim objasnio da je "sporazumom iz 2011. predviđeno da svi koji imaju vozila i žive na KiM mogu da preregistruju svoja vozila na RKS table, koje je izdavala Priština, i KS table koje je izdavao UMNIK. Mi smo izdejstvovali da produžimo njihovo trajanje za još 5 godina, pa da kada te godine isteknu, ponovo razgovaramo o tome. Taj rok je trebao da važi do septembra 2021. godine, a Priština godinu dana ranije donosi odluku da ukine KS tablice. Mi smo reagovali i ukazali svima da se na taj način krše sporazumi", rekao je.

Podsetio je da je 4. oktobra prošle godine počela  primena sporazuma o stikerima "po kome stikeri važe sve dok se na visokom nivou ne reši trajno ovo pitanje“ , a zatim i naglasio da "Kurtija to ne zanima, nego samo kako da izbaci srpske tablice sa Kosova i Metohije.“

Ocenio je da Kurti želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, i pozvao zemlje Kvinte da izvrše potreban pritisak na Kurtija, da ga, kako je rekao, urazume.

"Nama je svima potreban mir, u ovim teškim vremenima nam je potrebno da sačuvamo stabilnost. Puna odgovornost će biti na zemljama Kvinte, ukoliko Aljbin Kurti izazove krizu koja je na samom pragu i koja može da izbije već od ponedeljka“, rekao je.

Šta su se o tome juče dogovorili predsednik Vučić i Srbi sa Kosova, nije "procurelo“ ni u jednom mediju. Saznaćemo direktno od predsednika, danas u deset.

S.Ć./B92/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu