Vesti

Pravni meč Novaka Đokovića: Nastavak suđenja na federalnom terenu 2

Borba do poslednjeg pravnog sredstva: Novak Đoković

Foto: AP Photo/Mark Baker

14. 1. 2022. / 12.44

Pravni meč Novaka Đokovića: Nastavak suđenja na federalnom terenu

Suđenje Novaku Đokoviću biće nastavljeno u petak u 22 časa po srednjoevropskom vremenu davanjem izjave u Ministarstvu za imigraciju. Sudija Okružnog suda u Melburnu Entoni Keli, koji je u prvostepenom postupku bio presudio u Đokovićevu korist, je naložio da se predmet prebaci na Federalni sud

Piše: A. I
U četvrtak uveče po lokalnom vremenu druga hitna žalba Novaka Đokovića protiv deportacije iz Australije našla se pred sudijom Okružnog suda u Melburnu Entonijem Kelijem, koji je već jednom presudio u njegovu korist.

Sudija Keli je postao centralna figura provo dela pravnog meča između Đokovića i države Australije. Njegov prvi korak  je sada bio da odloži momentalnu deportaciju Đokovića, kome  je savezni ministar za imigraciju Aleks Hok na osnovu svog diskrecionog prava poništio vizu, koju je sudija Keli u prethodnom postupku bio ocenio kao validnu.Tom prilikom on je naložio saveznim vlastima, drugim rečnikom doduše, da im na pamet ne padne da preduzimaju neke korake, a da ga prethodno ne obaveste.

Đoković ovog puta do prvog narednog ročišta neće biti prinudno smešten u hotel za ljude sa neregulisanim boravišnim statusom. To bi moglo da se promeni ukoliko bi se suđenje odužilo. U tom slučaju bi Đoković imao status pritvorenika i verovatno ponovo bio prebačen u hotel za migrante. U međuvremenu mu je ograničeno kretanje, što nadgledaju dva policajca.

Prema pisanju australijskih medija, njegovim advokatima je vest o tome da će mu ministar Hok poništiti vizu saopštena 20 minuta pre zvanične objave.

Obe strane u postupku su se saglasile da se žalbeni postupak zakaže već za subotu u 8 časova po lokalnnom vremenu (22 časa po srednjoevropskom vremenu). Uprkos protivljenju Đokovićevih advokata, sudija Keli je naložio da se slučaj prebaci na Savezni sud, jer je, kako je rekao, korona virus imao veliki uticaj na život ljudi u Australiji, a vakcinacija je "politička odluka, pa bi zato bilo bolje da o tome odlučuje Savezni sud“.

Jedan od pravnih probema je, očigledno, i što na prethodnu presudu Kelija nije uložena žalba, već je ona poništena na osnovu minstarskog prava, što verovatno isto spada u nadležnost Saveznog suda.

Sudija Keli je predočio dokumente koji su mu dostavljeni: odluku ministra Hoka o ukidanju Đokovićeve vize, kao i podnesak savezne Vlade. Postoji i dokument pod nazivom "osetljivo".

Premijer Australije Skor Morison je izjavio da "razume razloge na osnovu kojih je ministar  Hok ukinuo vizu gospodinu Đokoviću“. Rekao je da su Australijanci podneli "mnoge žrtve tokom pandemije i da "s pravom očekuju da će rezultati tih žrtvovanja biti zaštićeni“, te da je "čvrsta politika zaštite granica očuvale Australijance“. Zbog "očekivanog nastavka pravnog postupka“ nije hteo ništa konkretno da kaže.

Novak Đoković je očigledno odlučio da se ne preda i iskoristi sva pravna sredstva ne bi li zaigrao na Australijan openu. Informacije o "slučaju Đoković“ svi svetski mediji prenose kao udarne vesti. Tenis je pao u neki sasvim drugi plan. Svetska javnost uglavnom kritikuje "srpskog antivaksera“, dok mu ogromna večina Srba pruža svesrdnu podršku.

Đoković se mimo svoje volje našao u centru zbivanja sveta koga je pandemija promenila: svugde su ljudima ograničene mnoge slobode, a prvenstveno sloboda kretanja. Njegov "australisjki proces“ otvara mnoga društvena, politička i pravna pitanja, pa i pitanje položaja stotina hiljada izbeglica i migranata sa neregulisanim viznim statusom širom sveta.

A.I./FoNet/RTS/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu