Ekonomija

Prava trudnica preduzetnica da se izjednače sa pravima zaposlenih trudnica 2

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić

9. 10. 2023. / 13.16

Prava trudnica preduzetnica da se izjednače sa pravima zaposlenih trudnica

"Predlog rešenja Udruženja Mame su zakon je da se preduzetnice izjednače u pogledu prava na trudničko bolovanje sa ženama koje imaju ugovor o radu i da i one dobijaju naknadu od 100 odsto", kaže Tatjana Macura za portal "Vremena"

Udruženje Mame su zakon zatražilo je u ponedeljak  da Vlada Srbije povuče iz skupštinske procedure izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, jer Ministarstvo zdravlja nije uvažilo njihov predlog vezan za preduzetnice koje moraju da održavaju trudnoću.

Predlog Udruženja je da se ponovo razmotri predlog da se preduzetnicama dok su na bolovanju tokom održavanja trudnoće isplaćuje puna naknada zarade u iznosu od 100 odsto, a ne 50 odsto, kako je predviđeno važećim zakonom.

"Problem je sledeći,  preduzetnice koje iz različitih razloga moraju da održavaju trudnoću i odu na bolovanje, a žele da im posao ostane aktivan moraju pod 1. da angažuju poslovođu, što je dodatni finansijski pritisak na njihov biznis, i 2. za to vreme će primati naknadu od 50%, a ne od 100% kao što na to imaju pravo žene koje rade na ugovoru o radu,“ kaže za portal "Vremena“ predsednica Udruženja Mame su zakon Tatjana Macura.

Pročitajte još Zakon o radu: Trudnice i majke u Srbiji nemaju ista prava

 

Ona dodaje da je predlog rešenja, odnosno njhova ideja, ta da se preduzetnice izjednače u pogledu prava na trudničko bolovanje sa ženama koje imaju ugovor o radu i da i one dobijaju naknadu od 100%.

To je izmena jednog člana Zakona o zdravstvenom osiguranju. Ministarstvo zdravlja je upoznato sa našim predlogom, čak su i  konsteuktivni bili tokom razgovora i trazili su nam I finansijsku analizu.

"Izračunali smo da je za izmenu tog dela zakona potrebno izdvojiti od 0.5 do 1 mil evra. Osim što je mera očigledno skromna i "jeftina", ona je podržavajuća za preduzetnice koje na taj način svoj biznis ne zatvaraju privremeno ili trajno jer imaju interes da to ne rade, a što je naravno dobro i kada ih posmatramo iz drugog uglavnom, na primer privrede i podrške MMSP, zaključuje Macura.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu