Rat u Ukrajini

Povlačenje ruskih podmornica: Povećana opasnost udara dugog dometa 2

Sigurna luka: Ruska nuklearna podmornica kod Sankt Peterburga

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

20. 9. 2022. / 13.21

Povlačenje ruskih podmornica: Povećana opasnost udara dugog dometa

Britanska odbrambena obaveštajna služba saopštila je da veruje da je ruska Crnomorska flota premestila podmornice iz matične luke na Krimu u južnu Rusiju, kao odgovor na povećanu "sposobnosti udara dugog dometa" ukrajinske vojske. Donjecka i Luganska narodna republika ubrzano pripremaju referndum o pripajanju Rusiji

Radio Slobodna Evropa (RSE) prenosi da je britansko Ministarstvo obrane saopštilo da je komanda Crnomorske flote "gotovo sigurno premestila svoje podmornice klase KILO" iz voda kod Sevastopolja u Novorosijsku u regionu Krasnodara.

Ministarstvo je podsetilo na napade u poslednja dva meseca na sedište ruske flote i njen glavni mornaričko-vazduhoplovni aerodrom. Britanski izveštaj ocenjuje da je tako potkopan jedan od glavnih "motiva" Vladmira Putina za aneksiju Krima 2014. godine – da se obezbedi sigurna baza za rusku flotu.

Britansko ministarstvo odbrane od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara objavljuje dnevno obaveštajno-informativne podatke o zbivanjima na ratištu. Vlada u Londonu na taj način hoće da se suprostavi ruskom predstavljanju rata, kao i da saveznici budu u toku. Moskva Londonu prebaciju "ciljanu dezinformacionu kampanju“.

Ukrajinska vojna komanda javlja da je Rusija pojačala svoju crnomorksu flotu stacioniranu kod Krima sadeset ratnih brodova među kojima su dve krstarice i tri velika desantna broda.

 Referndum u Donjeckoj i Luganskoj republici

Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin je u telefonskom razgovoru sa liderom Luganske Narodne Republike (LNR) Leonidom Pasečnikom predložio da se sinhronizuju napori republičkih vlasti u pripremi referenduma o njihovom pridruživanju Rusiji.

“Mislim da treba zajedno da pripremimo neke tačke, neke korake treba sinhronizovati. Imam predlog da se objedine napori administracija šefova republika i aparata parlamenata kako bi oni razvili algoritam koraka koji će nam omogućiti da pokrenemo pitanje pripreme referenduma“, rekao je Pušilin u video snimku objavljenom na Telegramu, a prenosi Sputnjik.

Pušilin je, takođe, predložio da se daju nalozi bezbednosnim snagama da zajednički razrade bezbednosna pitanja, naglasivši da je to "izuzetno važno zbog granatiranja poslednjih dana i nedelja“.

“Mislim da ćemo se takvim razmatranjem izboriti, kao i proteklih godina kada su se istovremeno rađale republike i kada su republike održale referendum istog dana 2014. godine, ali naši koraci moraju biti sinhronizovani“, kazao je Pušilin.

Prethodno su rukovodstva DNR i LNR uputile hitno pozvale svoje lidere da peuzmu inicijativu za održavanje referenduma o ujedinjenju sa Rusijom.

J.H./FoNet/Spiegel/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu