SAD

Potrošači tuže Starbaks za pet miliona dolara 2

Foto: Pexels/Pixabay

19. 9. 2023. / 15.29

Potrošači tuže Starbaks za pet miliona dolara

„Mango limunada“ bez manga, „Marakuja limunada“ bez marakuje: mušterije iz Njujorka i Kalifornije su tužile Starbaks zbog obmane, a okružni sudija na Menhetenu je prihvatio njihovu tužbu

Američki lanac kafeterija Starbaks suočen je u SAD sa kolektivnom tužbom potrošača zbog toga što pojedini voćni napici uopšte ne sadrže sastojke koji su navedeni, prenosi nemački "Špigel“.

Okružni sudija Menhetena Džon Kronan odbacio je zahtev kompanije da odbaci kolektivnu tužbu. Obrazloženje: ljudi s pravom očekuju da napici sadrže voće koje se pominje u imenu voćnih napitaka.

Mušterije Starbaksa su se, između ostalog, žalile da Starbaksova Mango zmajsko voće limunada ne sadrži mango, a da u Ananas marakuja limunadi nema marakuje. Tužitelji iz Njujorka i Kalifornije tvrde da su glavni sastojci tih limunada "voda, koncentrat soka od grožđa i šećer“, te da imena svesno navode mušterije na pogrešan zaključak i prodaju se po previsokim cenama. To je, kažu, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača u njihovim saveznim državama.

Da li se računa ukus ili sadržaj?

Starbaks je odgovorio da nazivi produkta ne opisuju njihov sadržaj, već ukus, te da su na meniju navedeni "pravci ukusa“. A i mušterije "nisu obmanute" jer zaposleni u Starbaksu mogu da odgovore na sva njihova pitanja.

Sudija Kronan je na ovo kreativno obrazloženje Starbaksa u ponedeljak odgovorio da za razliku od pojma "vanila“, mango ili marakuja ne mogu da se razumeju kao pojomovi koji označavaju ukus, već da kupci s pravom polaze od toga da sokovi sadrže voće po kome su dobili ime, te da to i te kako kod njih može da izazove pometnju, piše "Špigel“. Pogotovu što drugi Starbaksovi proizvodi sadrže sastojke koji su navedeni u imenu.

Tužioci traže odštetu od najmanje pet miliona dolara.

J.H./Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu