U novom broju

Postizborna matematika: Na udaru opozicije 2

Soliranje: Dragan Đilas

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

14. 4. 2022. / 7.19

Postizborna matematika: Na udaru opozicije

I pre nego što je otišao na sastanak kod predsednika Srbije bez dogovora sa partnerima i njihovog pristanka, po Draganu Đilasu su opleli sa svih strana. U svetu opozicije opet je iskočio i zauzeo centralno mesto, ali se čini da bi ovog puta mogao da ostane sasvim sam, bez bilo kakve realne podrške. S druge strane, Đilas je prebacio pritisak na Vučića terajući ga da nešto prelomi

I Gradska izborna komisija (GIK) sa svojim nezavršenim izbornim rezultatima i Dragan Đilas se "slažu“ da se ne zna konačni pobednik. Odnosno – ne zna se ko bi mogao da formira vlast u Beogradu i da li će pregovori oko formiranja vlasti u prestonici biti odvojeni ili deo razgovora u vezi sa formiranjem Vlade Srbije. Prema podacima GIK a, naprednjaci i socijalisti imaju 56 odborničkih mesta, dok sva opozicija ima 54 (Ujedinjeni, Moramo, Nada, Dveri, Zavetnici). Opozicija tvrdi da je rezultat obrnuti ili da je u najmanju ruku izjednačen.

Postizbornu uravnilovku narušila je naprasna prošlonedeljna javna odluka Dragana Đilasa da pozove Aleksandra Vučića da se sastanu i da reše političku krizu. On je to učinio, kako je javnost saznala, bez ikakvih konsultacija s bilo kim od svojih partnera iz koalicije, kao i bilo kim iz opozicije. Jednostavno, rešio je da preseče i da “skrati muke” svima koji čekaju da vide da li će naprednjaci pasti bar u Beogradu kada su već svi jasno priznali rezultate na Republici i na predsedničkim izborima.

Đilasa je neko savetovao da se služi Vučićevim oružjem pa neprestano ponavlja legalitet i legitimitet. Prema njemu, Vučić je izgubio u Beogradu jer je opoziciono raspoloženje većinski protiv njega i on, uprkos tome što bi na legalan način mogao da formira vlast, nema legitimitet da to uradi i tome slično. Naizgled, akademska rasprava zaklonila je suštinu.

 

Pročitajte ceo tekst Slobodana Georgijeva u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (14.  aprila)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu