Štrajk poštara

Posle Vučićeve izjave, počelo kažnjavanje poštara koji i dalje štrajkuju 2

Foto: Tanjug

17. 11. 2023. / 17.20

Posle Vučićeve izjave, počelo kažnjavanje poštara koji i dalje štrajkuju

Poštari koji ne odustaju od štrajka i obustave rada od jutros dobijaju disciplinsku meru "privremeno udaljenje s posla", kaže radnik Pošte Stefan Mitrović

Dan nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su poštari koji i dalje štrajkuju "politički organizovani", počelo je njihovo kažnjavanje.

Poštari koji ne odustaju od štrajka i obustave rada od jutros dobijaju disciplinsku meru "privremeno udaljenje s posla", potvrdio je za N1 radnik Pošte Stefan Mitrović.

Mitrović je naveo da je rukovodstvo Pošte Srbije počelo sa merama represije i da su u određenim poštama počeli da dele disciplinsku meru "privremeno udaljenje s radnog mesta", koje njegove koleginice i kolege ne prihvataju i ne potpisuju ih.

Pročitajte još Kakve veze štrajk poštara ima sa upadom policije u kompaniju D Express?

 

Kako se vidi u jednom od rešenja, u koje je N1 imao uvid, zaposleni se udaljavaju s radnog mesta uz obrazloženje da nisu poštovali radnu disciplinu.

Prema navodima Mitrovića, predsednik jednog od sindikata, koji je u četvrtak postigao dogovor s Vladom Srbije, po manjim poštama u Vojvodini zastrašuje zaposlene informacijama da se sprema zapošljavanje 7.000 novih zaposlenih u Pošti.

U Nišu je, prema njegovim rečima, direktor došao u smenu gde je bilo manje ljudi i pretio im policijom.

Radnicima u štrajku dat je bio rok do četvrtka 16. novembra u podne da se bez posledica vrate na posao, pošto je deo sindikata postigao sporazum sa Vladom Srbije.

Ko je častan, a ko ne za predsednika?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio je da su "morali ranije da budu rešeni" problemi zbog kojih je došlo do obustave rada u Pošti Srbije i da će zato "morati da bude mnogo promena".

Više hiljada zaposlenih u Pošti Srbije, prema procenama radnika, ušlo je u obustavu rada nezadovoljni platama i odnosom rukovodstva.

Obustava rada je počela 24. oktobra u Novom Sadu, a proširila se po celoj Srbiji.

Vlada Srbije saopštila je 15. novembra da je sa predstavnicima radnika Pošte Srbije postignut dogovor. Deo radnika je to, međutim demantovao.

Poštare koji nisu prihvatili ponudu Vlade Vučić je, kako prenosi Beta, optužio da su "politički organizovani".

Za grupu koja je prihvatila ponudu Vlade oni je rekao da su "časni i odgovorni i pošteni ljudi".

Šta traže poštari?

Prvobitni zahtevi zaposleni bili su 30 odsto veće plate, zapošljavanje većeg broja radnika, te primanje u stalni radni odnos onih koji su zaposleni na određeno vreme.

Poslednja ponuda Vlade, kako je saopšteno, jeste isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, od oko 170 evra, te

U saopštenju se dodaje i da je dogovoreno povećanje plata od 1. novembra ove godine, svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto. Dodatno povećanje od 10 odsto dogodiće se 1. januara 2024. godine.

Vlada je, kako se navodi, saglasna i sa prijemom dodatnih radnika u tehnologiji.

Ponudi Vlade prethodilo je nekoliko neuspešnih sastanaka rukovodstva i nadležnog ministarstva sa radnicima Pošte.

Na čelu pošte je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, koji su u statusu vršioca dužnosti.

Pošta: Kreće rad u tri smene

Javno preduzeće Pošta Srbije saopštilo je da poštanski centri u Beogradu i Novom Sadu od danas funkcionišu i da će rad nastaviti i tokom vikenda u tri smene, a potpuna normalizacija poštanskog saobraćaja u čitavoj Srbiji može se očekivati početkom naredne nedelje.

Pošta se izvinila svim građanima, partnerima i korisnicima usluga na kašnjenju pošiljki i svim ostalim posledicama koje je proizveo štrajk dela radnika, a zahvalila je svim sindikatima na konstruktivnosti u dijalogu sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom je potpisan sporazum o prestanku obustave rada.

Prema tom sporazumu, radnicima u tehnologiji odmah se povećavaju plate za 10 odsto, potom za dodatnih 10 odsto od 1. januara 2024. godine.

Radnicima u administraciji sledi dodatno povećanje plata od 1. januara od 10 odsto, a svim radnicima, osim rukovodstvu, biće isplaćena jednokratna finansijska pomoć od 20.000 dinara do 25. novembra.

Pošta je najavila i da će radnicima koji su se vratili na posao, a kojima su već isplaćene umanjene zarade zbog obustave rada, ta razlika biti nadokađena uz sledeću platu, zajedno sa putnim troškovima.

B.G./FoNet/N1/Slobodna Evropa

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu