Rat u Ukrajini

Poljski tenkovi za ukrajinsku vojsku: Dosta je bilo čekanja 2

Nemački tenkovi za istočni front: Leopard 2A7

Foto: Wikipedia.org

24. 1. 2023. / 12.32

Poljski tenkovi za ukrajinsku vojsku: Dosta je bilo čekanja

Formalno Poljska svoje tenkove nemačke proizvodnje ne bi smela da izvozi u treće zemlje bez odobrenja Vlade u Berlinu. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio da se na to pravilo više neće obazirati. Na to je nemačka ministarska spoljnih poslova izjavila da Nemačka Poljskoj neće stajati na putu, ako je tako odlučila

Poljska je saopštila da će poslati svoje tenkove nemačke proizvodnje "leopard 2“ u Ukrajinu, bez obzira na primedbe Berlina, javlja Glas Amerike (VOA).  Po pravilu zemlje koje imaju tenkove nemačke prozvodnje moraju da imaju odobrenje Nemačke da ich iz izvezu u treće zemlje.

"Mi ćemo podneti zahtev za saglasnost Nemačke, ali to je sporedno. Čak i ako na kraju ne dobijemo tu saglasnost, kao deo male koalicije, mi ćemo predati svoje tenkove zajedno sa ostalima Ukrajini“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki nije precizirao koje bi zemlje mogle da budu deo takve koalicije. Litvanija i Finska su saopštile da bi bile spremne da pošalju svoje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu, ali nisu nagovestile da bi to bile spremne da urade ako se Nemačka protivi.

Negde istovremeno sa odlučnim nastupom Moravjeckog je ministarka spoljnih poslova Nemačke Ana Berbok izjavila da Nemačka "neće stajati na putu" Poljskoj ako želi da pošalje Ukrajini tenkove "leopard 2".

Dodatni pritisak na Berlin je izvršio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao za BBC da "Nemačka ima moć da spase živote mnogih ukrajinskih vojnika".

Ukrajini je obećano novo oružje vredno više milijardi dolara, ali među zapadnim saveznicima još nema dogovora o isporuci tenkova.

Spremnost da svoje tenkove isporuči ukrajinskoj vojsci je izrazila Velika Britanja (u britanskom tenkovskom parku se nalazi 227 čelindžera 2), Francuska je još uvek neodlučna (raspolaže sa 222 leklerkova), a u Nemačka je u procepu želje da pomogne Ukrajini da se brani od ruske invazije, straha da bi je isporuka tenkova još dublje uvukla u rat i sukob sa Rusijom i podozrenja, zbog istorijskog opterećenja, da nemački tenkovi prvi put od kraja Drugog svetskog rata budu u borbenoj akciji protiv ruskih vojnika. U nemačkom tenkovskom parku se nalazi 284 tenka Leopard 2  i još 55 u ratnoj rezervi.

J.H./FoNet/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu