Izbori 2022.

Političari o koalicijama: Razbijanje jutarnje monotonije 2

Nada se da će sarađivati sa Vučićem

Foto: Tanjug

4. 4. 2022. / 15.39

Političari o koalicijama: Razbijanje jutarnje monotonije

Dačić čeka Vučića da odluči da li će sarađivati, a ovaj ga još ni ne pominje. Miloš Jovanović ipak neće biti beogradski jezičak na vagi, a Zavetnica i dalje tvrdi da je nepokolebljiva da ostane u opoziciji. Aleksić bi možda i pričao sa njom, ali Biljana Stojković smatra da bi za “Moramo” to bilo izneveravanje poverenja birača

Piše: F.M.
Republička izborna komisija još uvek nije saopštila izborne rezultate, a formiranje vlasti je pogotovo daleko. Međutim predstavnici političkih stranaka koje su prešle cenzus na parlamentarnim i beogradskim izborima su počeli da kalkulišu s kim bi mogli, a sa kim ipak ne. Ideološke razlike ostaju po strani, ali svakim časom nestaju i poslednje nade da je bar Beograd “pao”. Čini se da je opozicija ipak samo učvrstila svoj institucionalni položaj.

Kada je Aleksandar Vučić proglasio izbornu pobedu u naprednjačkom štabu, nije se osvrnuo na neočekivano dobar rezultat svog vernog pratioca Ivice Dačića. Čak je bilo i primetno da nije previše oduševljen što su socijalisti verovatno privukli deo glasača SNS-a.

Dačić je ipak u svom stilu čestitao Vučiću pobedu, posebno naglasivši da je imaju “zajedno u Beogradu”. Dodao je da se nada da će sarađivati, ali i da je to na “Vučiću da odluči”.

Dok je još bilo neke šanse da opozicija kada bi se ujedinila može dobaciti do većine u Beogradu, lider koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da će “prvo razgovarati sa kolegama iz opozicije”, kao i da bi trebalo malo “uravnotežiti preveliku moć SNS-a”. Postalo je jasno da on ipak neće biti jezičak na vagi, što samim tim i drastično obara njegovu koalicionu poziciju.

Potpredsednik Narodne stranke, koja pripada Ujedinjenoj opoziciji Srbije, Miroslav Aleksić istakao je da kada bi trebalo, razgovarali bi i sa Zavetnicima na nivou Beograda. Sa druge strane, kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred koalicije “Moramo” Biljana Stojković objasnila je da bi za njih saradnja sa desnicom značila da su “izneverili” poverenje njihovih birača. Dodala je i da bi se iznenadila kad bi neka od desničarskih grupa sarađivala sa opozicijom, jer kako kaže, imaju sumnju da su one “nastale u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem”.

Milica Đurđević Stamenkovski prvo se ponosito držala priče da su oni jedina stranka koja je samostalno nastupila na izborima, te da će tako i ostati, da “nema kolebanja”, a da ne planiraju koaliciju sa SNS-om ni na jednom nivou. Međutim kasnije je dodala da će videti “kako stoje njima srodne stranke sa kojima bi mogli da prave koaliciju”, ali da nikako ne može zamisliti saradnju sa Ujedinjenom opozicijom Srbije.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da nije sporno razgovarati, ali da “neće ulaziti i u kakvu vlast pod svaku cenu”, a kako kaže, pogotovo ne “sadašnju”.

F.M.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu