Hronika

Policija i tužilaštvo u Pošti Srbije, proverava se poslovanje 2

Foto: Tanjug

17. 11. 2023. / 19.07

Policija i tužilaštvo u Pošti Srbije, proverava se poslovanje

Prema prvim informacijama, proverava se poslovanje ovog javnog preduzeća u kojem od 24. oktobra štrajkuju poštari

Policija i Više javno tužilaštvo u Beogradu ušli su večeras u prostorije Javnog preduzeća Pošta Srbije, nezvanično je potvrđeno za Nova.rs.

Prema prvim informacijama, proverava se poslovanje ovog javnog preduzeća.

Podsetimo, štrajk poštara traje od 24. oktobra, a zbog štrajka koji traje sada već nedeljama, skoro je potpuno stala isporuka pisama, računa i pošiljaka.

Sinoć su u prostorije kompanije D Express, koja je u vlasništvu United Grupe i pruža usluge kurirske dostave pošiljaka od vrata do vrata, upali pripadnici Uprave kriminalističke policije i Poreske policije. Rekli su da su došli zbog "određenih neregularnosti u radu kompanije“, prenosi N1.

Pročitajte još Kakve veze štrajk poštara ima sa upadom policije u kompaniju D Express?

Pretres je trajao satima, a policajci, prema tvrdnjama očevidaca, nisu pokazali sudski nalog.

"Inspektori Poreske policije nisu izvršili upad u prostorije Daily expressa-a već su, u saradnji sa pripadnicima MUP-a, započeli provere poslovanja", navodi se u odgovoru Poreske policije na pitanja N1 povodom sinoćnjeg upada UKP i Poreske policije u prostorije kompanije D Express, koja posluje u okviru United Grupe.

Advokatska kancelarija Tomanović reagovala je na ovaj odgovor i navela da "on ne čini postupanje Kriminalističke i poreske policije zakonitim".

"Neophodno je da tužilaštvo obavesti javnost da li je zaista dalo nalog, i poreskoj i kriminalističkoj policiji, da se po noći uđe u poslovni prostor, da se izvrši pregled prostora i dokumentacije, da se oduzme dokumentacija, da se sedam sati liše slobode kretanja zaposleni, da zapečate i i dalje drže zapečaćenim prostorije, a da se za sve to ne da ni jedan jedini pisani dokument niti pak usmeno obaveštenje zbog čega se ustavna i zakonska prava krše. Čak i ako postoji nalog tužilaštva, on mora da bude u skladu sa zakonom i ustavom što je u ovom slučaju izostalo“, navela je Kancelarija Tomanović.

B.G./N1/Nova.rs

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu