Tragedije u Srbiji

Pojačano angažovanje policije u školama: Da li je ova mera svrsishodna? 2

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

7. 5. 2023. / 10.17

Pojačano angažovanje policije u školama: Da li je ova mera svrsishodna?

Zapošljavanje 1200 policajaca u narednih šest meseci najavljeno je kao jedna od glavnih mera za povećanje bezbednosti u školama. Stručnjaci upozoravaju da se vršnjačko nasilje neće iskoreniti na ovaj način, kao i da postoji opasnost da se iz školskog dvorišta preseli na ulice

Državni sekretar Danilo Stevandić u Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je za televiziju Pink, da će od sutra blizu svake škole, biti pojačana policija, kao i na svim javnim mestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

“Biće pojačano vidljivo prisustvo policije: u tržnim centrima, u parkovima, na trgovima”, kaže Stevandić.

Podsetimo, prva mera, koju je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podrazumeva konstatno prisustvo policije u školama, čime bi se, kako kaže, smanjilo vršnjačko nasilje za čak 80 odsto, jer "oni koji tuku slabije od sebe imaju strah od onih koji su jači“.

On je nakon dva masovna ubistva koja su se desila u centru Beograda i kod Mladenovca, najavio je da će u narednih šest meseci biti zaposleno 1.200 policajaca.

U beogradskim školama u četvrtak i petak nakon pomenutih tragedija u Srbiji, broj policajaca u školama bio je isti. 

Represivne mere ne pomažu dugoročno

Psihološkinja Jelena Vukičević rekla za N1, da smatra da represivnom merom vlast neće ništa dugoročno postići.

"Suočavanje, odnosno bavljenje vršnjčačkim nasiljem, nisu samo represivne mere i nije samo kazna. Mi vidimo u našem društvu da su ljudi su često spremni da onoga ko počini nasilje kazne i misle da će kazna odbacivanja i izopštavanja iz društva rešiti sve, međutim kazna sama po sebi može eventualno trenutno da zaustavi nečije ponašanje“, kaže ona.

Sličnog mišljenja je i profesor bezbednosti Zvezdan Radojković.

"Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, imamo nasilje koje se sprovodi u prostoru škola, ako bi prisutstvo policijskih službenika specijalizovanih i senzibilisanih za tu vrstu otkrivanja odnosno sprečavanja – preventivnog delovanja, mi ćemo vrlo moguće doći u situaciju koju već sada imamo, da vršnjačko nasilje bude van školskog dvorišta gde nemamo policajca na svakom koraku“, kaže on za N1.

Šta može da osigura bezbednost u školama

Sreten Jugović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta rekao je za Euronews Srbija da ovaj slučaj zahteva temeljnu analizu, preispitivanje relevatnog i pravnog okvira i pristupa, kao i da je neophodno poraditi na bezbednosti u školama. 

Kao jedna od mera bezbednosti koja se često pominje kao potencijalno korisna, jeste elektronska kontrola ulaska u škole, odnosno uvođenje detektora za metal na ulazima. 

"Što se tiče detektora za metal i sličnog, naravno da to ne može apsolutno da spreči tragediju, ali možda može da doprinese bezbednosti. Međutim, ako neko ima namere, on će uvek naći načina da to zaobiđe", rekao je Jugović. 

Jugović kaže da su permanentne obuke za nastavnike i čuvare u školama još jedna mera bezbednosti koja je dobrodošla, kako bi se zaposlenima ukazalo na postupanje u ovakvim sučajevima. Takođe, poteže se i pitanje obezbeđenja u školama, a Jugović naglašava kako ono nije podjednako prisutno svuda. 

Ne bavimo se uzrokom problema 

Vlada Srbije donela je niz mera koje bi osigurale da se ništa slično ne ponovi. Između ostalog, odlučeno je i da se u roku od šest meseci završi kontrola lica koja imaju dozvole za posedovanje oružja, a mera će se posebno odnositi na to da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima. 

"Za sve ovo znamo da će biti velikih problema, ali što je manje cevi, to će biti i manje opasnosti za našu decu i građane“, rekao je Vučić.

Spisak mera koje je predsednik Vučić izneo u vezi sa potencijalnim sprečavanjem sličnih tragedija u budućnosti, stručnjaci ocenjuju nepotpunim i upozravaju da ne prodiremo u uzrok problema. 

Z.S./N1/Euronews/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu