Crna Gora

Podgorica: Obijen depo Višeg suda sa dokaznim materijalom 2

Foto: Ministarstvo

12. 9. 2023. / 9.27

Podgorica: Obijen depo Višeg suda sa dokaznim materijalom

U Podgorici je obijen depo Višeg suda u kome je, osim različitih vrsta dokaznog materijala, smešteno i oko 9,5 tona raznih vrsta droga, od čega oko dve tone kokaina i oko sedam tona marihuane

Depo Višeg suda u Podgorici je obijen, pokazuju prve indicije, saopštila je u ponedeljak savetnica za medije tog suda Marija Raković, piše Glas Amerike.

"Postoji indicija da je obijen, uviđaj je u toku, pa za sada ne možemo davati detaljnije informacije", kazala je Raković za Glas Amerike, dodajući da se u depou nalaze, kako je kazala, privremeno oduzeti predmeti.

U to spadaju droga, razne vrsta oružja, novac, ali i su tu i spisi predmeta.

Ministar pravde Marko Kovač kaže da je simptomatično je da se ovaj slučaj dogodio u objektu u kom postoji video nadzor, kao i fizičko obezbeđenje, te se nadaju da će slučaj biti brzo rešen. 

Tone droge u sudu

 

Prema podacima državnih organa, samo u poslednje dve i po godine u depou Višeg suda u Podgorici smešteno je ukupno oko 9,5 tona raznih vrsta droga, od čega oko dve tone kokaina i oko sedam tona marihuana, navodi Radio-televizija Crne Gore.

Nakon što se završi veštačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbednosnih razloga, zaključane.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gde se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prema zakonu, moguće je da organ koji vodi postupak odluči da se i pre pravosnažnosti presude uništi droga koja se, zbog svojih svojstava, ne može skladištiti duže vreme. 

U većini slučajeva zaplenjena droga se uništava nakon što presude postanu pravosnažne.

Z.S/RTCG/VOA

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu