KiM

Petković posle razgovora u Briselu: Glavna tema Zajednica srpskih opština 2

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije/Tanjug

16. 11. 2023. / 18.09

Petković posle razgovora u Briselu: Glavna tema Zajednica srpskih opština

Šef Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je delegacija Beograda došla u Brisel sa 18 eksperata iz različitih oblasti, što govori o ozbiljnosti i odgovornosti u procesu dijaloga sa Prištinom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je glavna tema razgovora delegacije Beograda sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom danas u Briselu bio nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji treba da predstavlja kičmu ZSO i mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Petković je rekao da je delegacija Beograda došla u Brisel sa 18 eksperata iz različitih oblasti, što govori o ozbiljnosti i odgovornosti u procesu dijaloga sa Prištinom. Na dnevnom redu je bio nacrt statuta ZSO, koju srpski narod na Kosovu iščekuje više od 10 godina.

 

Pročitajte još Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Srbija se zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost

 

Razgovori će se nastaviti, izjavio je Petković. On se zahvalio ekspertima koji su "vrlo argumentovano i jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta", naročito u delu vezanom na izvšne nadležnsoti ZSO. To su prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i da ZSO finansira Beograd, rekao je Petković.

On je dodao da su na dnevnom redu bila i druga važna pitanja, poput energetike i problema nestalih, gde se očekuje određeni napredak, navodi Kosovo onlajn. Petković je izrazio očekivanje da će se razgovori nastaviti, zato što je statut ZSO izuzetno važan dokument i vodi se računa o "svakom slovu". Nakon više od pet sati razgovora u Briselu, u Beograd se vraćam sa uverenjem da se jedino kroz dijalog i kompromisna rešenja može napredovati u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poručio je Petković.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu