Privreda

Peti dan protesta poljoprivrednika: Blokade se šire 2

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

17. 11. 2023. / 9.51

Peti dan protesta poljoprivrednika: Blokade se šire

Blokade puteva u mestima širom Vojvodine počele u 9 časova. Biće blokiran i prilaz auto-putu u Novom Sadu

Poljoprivrednici koji protestuju danas će na tri sata blokirati prilaz auto-putu u Novom Sadu. Blokada kod Kaćke petlje trajaće od 11 do 14 časova. U drugim delovima Vojvodine i Srbije očekuju su duže blokade puteva. Protesti su se proširili i na Vršac, piše 021. 

Blokade u nekim mestima, kao što je Bavanište, Stara Pazova, Čelarevo, Sombor i drugim mestima su već počele u 9 časova.

Postoji mogućnost da poljoprivrednici ponovo pokušaju blokadu Rafinerije u Pančevu. Paori su pokušali blokadu prethodnih dana, ali ih je zaustavila policija i onemogućen im je pristup.

U proteklom danu, protesti su se održavali kod Kovačice, Kuzmina, Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnice, Srpskih Crnje i Banatskog Novog Sela, kao i drugih naselja.

 

Pročitajte još: Poljoprivrednici se vraćaju ka rafineriji, najavljuju radikalizaciju protesta

 

Kako se može čuti od organizatora, kod pojedinih naselja postoje i po dve blokade različitih putnih pravaca, a danas, kao deo radikalizacije, šire se i na druga mesta.

U Novom Sadu je počeo peti dan protesta i blokade Rafinerije. U prethodna dana organizovano je nekoliko akcija, od protestnih vožnja u kružnom toku na ulazu u grad do vožnje do zgrade Banovine.

Za petak paori imaju plan da od 11 do 14 časova blokiraju prilaz auto-putu Beograd-Subotica, kod Kaćke petlje, što je ujedno i veza sa magistralnim putem ka Zrenjaninu. Poljoprivrednici su u više navrata ponovili da ne žele da maltretiraju građane, te mole za razumevanje.

U međuvremenu, nema pomaka na relaciji poljoprivrednici – Vlada Srbije.

Organizatori kažu da i dalje važi njihov poziv predstavnicima vlast da dođu u Kisač na razgovore u uslovima za 2024. godinu, nakon što se ispune zahtevi za 2023. Takođe, kažu, spremni su i da idu u Beograd na razgovor, ali da taj sastanak bude pred očima javnosti, odnosno uz prisustvo medija.

M.J./021

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu