Vesti

Penzioneri Srbije: Predsedniče, podržavamo te, podrži i ti nas 2

Penzije ispod egzistencijalnoig minimuma: Naša sugrađanka

Milovan Milenković

28. 5. 2022. / 15.12

Penzioneri Srbije: Predsedniče, podržavamo te, podrži i ti nas

Udruženje sindikata penzionera traži sastanak sa Aleksandrom Vučićem, pokušavajući da reši drastično pogoršan materijalni položaj svojih članova zbog povećanja cena. Januarsko usklađivanje penzija od 5,5 odsto inflacija je već pojela. PUPS se ne izjašnjava

Piše: Sonja Ćirić
Penzioneri očekuju da će iduće nedelje predsednik Srbije naći vremena za sastanak s delegacijom Udruženja njihovog sindikata, kako bi mu predočili da je njihov materijalni položaj drastično pogoršan zbog neočekivanog skoka cena prehrambenih proizvoda.

Napisali su mu da oko milion penzionera živi sa primanjima manjim od 30.978 dinara mesečno koliko iznosi prosečna penzije u Srbiji, tačnije između 12.000 i tih 30.978 dinara. Naveli su i da je prošle i ove godine umrlo 47.800 penzionera više od novopridošlih i to ne samo zbog kovida nego i zbog materijalne ugroženosti.

Udruženje sindikata penzionera predlaže da se na tom sastanku usaglase o izmeni "švajcarske formule" vanrednog usklađivanja penzija koje su, tvrde oni, pale ispod 40 odsto prosečne zarade, kao i da porazgovaraju o mogućnostima uvođenja minimalnih penzija znatno viših od poljoprivrednih, izradu socijalnih kartica za penzionere i rešenje pitanja kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju.

Penzioneri su iskoristili ovu priliku da predsednika podsete da u ovim teškim vremenima ima podršku većine od njih 1,600.000, te da zato "s pravom očekuju da u ovoj teškoj situaciji neće biti zaboravljeni.“

Pismo predsedniku Vučiću, Udruženje sindikata penzionera Srbije uputilo je juče.

Rast cena hrane počeo je decembra prošle godine i do danas su redovni penzionerski mesečni troškovi uvećani za 50 odsto. Kad su ovog januara po švajcarskoj formuli penzije usklađene 5,5 odsto, a međugodišnja inflacija je bila 9,1 odsto, znalo se da taj iznos neće pokriti povećanje troškova života.

Penzioneri su upozoravali Vladu na tu nelogičnost, ali im je odgovarano da sačekaju. Pre početka predizborne kampanje formirana je i komisija za praćenje primene propisa u vezi sa penzionerima i penzijama ali, održan je samo osnivački sastanak.

Navedeni podaci nameću dva pitanja. Da li je januarsko usklađivanje penzija od 5,5 odsto inflacija već pojela? I, budući da će inflacija očigledno nastaviti da raste, šta će biti sa primanjima penzionera do januara 2023. kada tek sledi novo usklađivanje?

S tim u vezi, iz Saveza penzionera Srbije nedavno su najavili da će čim se izabere nova Vlada tražiti od nadležnog ministra  vanredno usklađivanje penzija, kao i da penzije treba da se vrate na nivo od 50 odsto prosečne zarade. Smatraju da prethodna Vlada nije ništa uradila da se postojeća švajcarska formula izmeni, iako je bilo obećanja da hoće.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je 6. maja da će, ukoliko ne bude većih problema u narednom periodu, biti povećanja plata i penzija, dodajući da će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke tražiti "pomeranje švajcarske formule u kriznim vremenima, u naredne dve godine, da bismo penzionerima mogli da pomognemo da povećanje penzija u potpunosti prati povećanje plata“.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) koji su objavljeni danas u subotu, prosečna zarada (bruto) obračunata za mart ove godine, iznosila je 102.781 dinar, a prosečna zarada bez poreza i doprinosa 8neto) iznosila je 74.664 dinara.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) se u poslednje vreme nije izjašnjavala o penzijama  svojih članova, niti je komentarisala jučerašnje pismo koje je predsedniku uputilo Udruženje sindikata penzionera. Lider PUPS Milan Krkobabić je poslednji put pominjao penzije kako bi podržao najavu predsednika Srbije od 6. maja  da će rast plata pratiti povećanje penzija.

Trenutno, oko 45 odsto penzionera mesečno prima manje od 24.000 dinara koliko iznosi egzistencijalni minimum. U još većoj bedi živi oko 150.000 poljoprivrednih penzionera s obzirom da primaju upola manje od egzistencijalnog minimuma.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu