Rat u Ukrajini

Pentagon potvrdio: Američki instruktori obučavaju Ukrajince 2

Pre nego što će proći američku obuku: Ukrajinski vojnici obučavaju pripadnike Teritorijalne odbrane

Foto: AP

30. 4. 2022. / 21.16

Pentagon potvrdio: Američki instruktori obučavaju Ukrajince

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio da se obuka dešava na više mesta u Evropi, uključujući i američke vojne baze u Nemačkoj, ali nije izneo preciznije podatke o lokacijama

Piše: M. T.
Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u petak da instruktori iz Nacionalne garde Floride (NGF) obučavaju pedesetak ukrajinskih vojnika za upotrebu haubica, radarskih sistema i oklopnih vozila. Navedeno je da je za te potrebe raspoređeno oko 160 pripadnika NGF, koji su radili na obukama u Ukrajini i pre izbijanja rata, a da će "ukrajinski vojnici potom biti i sami instruktori, vratiće se u Ukrajinu i obučiti kolege". Kirbi je izjavio da se to dešava na više mesta u Evropi, uključujući i američke vojne baze u Nemačkoj, ali nije izneo preciznije podatke o lokacijama.

Američki predsednik Džozef Bajden je krajem marta rekao da američki instruktori obučavaju ukrajinske vojnike i u Poljskoj, ali su vojni zvaničnici kasnije pokušali da ga demantuju.

Nemačka je takođe saopštila da namerava da obuči ukrajinske instruktore za upotrebu tenkova tipa Gepard. Isporuku teškog naoružanja Ukrajini Berlin je prvi put najavio 26. aprila, na Forumu povodom sukoba Rusije i Ukrajine održanom u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. Forumu su prisustvovali predstavnici svih zemalja članica NATO i EU, dok su se predstavnici Izraela, Australije, Kenije, Tunisa, Južne Koreje i Japana u rad sednice uključili putem video veze.

Navedeno je da su razgovori na tom Forumu imali su za cilj da se analizira trenutna ruska ofanziva na istoku Ukrajine i da se obezbedi kontinuiran priliv bezbednosne pomoći Ukrajini, a razmatrana su i pitanja dugoročne bezbednosti Ukrajine i njene odbrambene strategije nakon sadašnjeg sukoba.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je da će se taj Forum ubuduće održavati jednom mesečno u vidu kontakt grupe, uvek u bazi Ramštajn.

  1. T./ DW/Espreso/EURAKTIV

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu