Prosveta

Pedagozi i psiholozi u školama traže bolji položaj: Posle 3. maja ogorčenost je veća 2

Foto: V. Anđić

20. 11. 2023. / 9.47

Pedagozi i psiholozi u školama traže bolji položaj: Posle 3. maja ogorčenost je veća

Vera Spasenović, redovna profesorka na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta navodi da je nezadovoljstvo pedagoga i psihologa stanjem u školskom obrazovanju, ali i sopstvenim položajem u školi i društvu, prisutno već duži vremenski period, s tim što je nakon majskih događaja njihova ogorčenost porasla

Aktiv psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ujedinjen sa Društvom psihologa Srbije i Pedagoškim društvom Srbije, uputio je  zahteve nadležnim ustanovama i institucijama za poboljšanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u našim školama i promenu položaja pedagoga i psihologa u sistemu.

Oni traže povećanje broja psihologa i pedagoga u školama, odnosno da svaka škola ima jednog psihologa i jednog pedagoga, a da se taj broj uvećava zavisno od specifičnosti škola i broja učenika.

"Kao neko ko radi na fakultetu koji priprema buduće pedagoge, ali i neko ko je, sarađujući sa školskim pedagozima, upoznat sa teškoćama i izazovima sa kojima se suočavaju u svakodnevom radu, snažno podržavam njihove zahteve usmerene na unapređivanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, a u okviru toga, i poboljšanje položaja stručnih saradnika u školama,“ kaže za portal "Vremena" Vera Spasenović, redovna profesorka na Odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i članica Pedagoškog društva Srbije.

 

Pročitajte još Prosvetni radnici trpe šikaniranje, nasilje: Nekopetentan kadar se samo pojačava

 

Ona dalje navodi da je nezadovoljstvo pedagoga i psihologa stanjem u školskom obrazovanju, ali i sopstvenim položajem u školi i društvu, prisutno već duži vremenski period, s tim što je nakon majskih događaja njihova ogorčenost porasla.

"Prevelika očekivanja i pritisak koji osećaju, kao i uslovi u kojima rade su ih očigledno podstakli da dignu svoj glas u nadi da će ih prosvetne vlasti čuti i uraditi nešto tim povodom, kaže Spasenović.

Ona ističe da bi kvalitetno i profesionalno obavljali svoju ulogu, koja se ogleda u pružanju kontinuirane podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, kao i u stvaranju podsticajne sredine za učenje i razvoj svih članova školske zajednice, potrebno je da i oni sami budu uvaženi i podržani, ali i da budu konsultovani prilikom identifikovanja problema u obrazovanju i razmatranju mogućih rešenja, što je do sada bio redak slučaj.

Društvo psihologa Srbije: Apsolutna podrška Aktivu psihologa i pedagoga

Izvršni odbor Društva psihologa Srbije za portal "Vremena" kaže da u potpunosti podržava stavove, obrazloženja i zahteve Aktiva psihologa i pedagoga.

"Potpuno smo svesni koliko smo, u kompleksnim vremenima u kojima živimo i koja su se tako nesrećno odrazila i na decu i na školu, upravo mi kao struka pozvani da budemo jedan od najvažnijih resursa za očuvanje dobrobiti našeg građanstva i kakvim smo pri tome sve društvenim i medijskim pritiscima i često nerealnim očekivanjima povremeno izloženi.

Pri tome su nam istovremeno vrlo često nedovršenim i zastarelim propisima vezane ruke da adekvatno reagujemo i da realizujemo sve svoje kompetencije koje imamo dok se sa druge strane odnas često očekuje da delujemo na način koji nije deo naše ekspertize ni odgovornosti ili nije u skladu sa etičkim kodeksom naše struke, navodi se u pisanoj izjavi za "Vreme".

Takođe navode da su svesni i činjenice koliko se naši psiholozi u raznim sredinama u kojima rade zalažu i žrtvuju ne bi li svoj posao uradili na nivou izvrsnosti u ne uvek podržavajućim uslovima koji prvenstveno proizilaze iz nedovoljnog prepoznavanja i uloge i sadržaja posla psihologa. U tom smislu prepoznajemo inicijativu Aktiva kao značajan iskorak u borbi za našu struku, ali i kao borbu da škola postane bolje mesto za vaspitanje i obrazovanje novih generacija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu