U novom broju

Parlament 2022: Grupni portret, nakrivljen udesno 2

Novo lice Skupštine: Milica Đurđević Stamenkovski

Foto: Tanjug

14. 4. 2022. / 8.29

Parlament 2022: Grupni portret, nakrivljen udesno

Zabrinutost zbog jačanja desnice u budućem parlamentu Srbije izrazio je i Aleksandar Vučić. U parlament ulaze “čak” tri otvoreno desne opcije, ali sa “samo” 35 poslanika. Međutim, prava istina je da desničari odavno sede u parlamentu, i u vlasti i u opoziciji, te da ih je daleko više od 35

Zavetnici su prvi put u parlamentu, još od nastanka, 2012. godine. Pokret Zavetnici osnovala je početkom 2012. godine grupa od dvadeset ljudi, koji su se okupljali na barikadama srpskog naroda na Kosovu, organizovali brojne skupove i proteste, učestvovali u humanitarnom radu, obeležavali značajne istorijske datume i “širili državotvornu i rodoljubivu misao”, stoji u zvaničnom istorijatu ove stranke, gde takođe piše: “Samo ime pokreta odabrano je po uzoru na istorijsko iskustvo u kojem središnju tačku zauzima kosovski zavet, kao vekovna inspiracija brojnih vladara, naučnika, pesnika, pisaca, vojskovođa i najvećih srpskih umova.”

U zvaničnom istorijatu sa sajta ove stranke stoji i da na međunarodnom polju Zavetnici stiču prijatelje i na Istoku i na Zapadu. Uspostavljaju saradnju sa suverenističkim strankama širom Evrope, koje uvažavaju “najvažnije srpske državne i nacionalne interese”: “Predstavnici rukovodstva pokreta učestvuju na brojnim susretima i diplomatskim forumima sa zvaničnicima Ruske Federacije u Moskvi i Beogradu.

Kao nacionalno odgovorna snaga Zavetnici rade na povezivanju sa svim najvažnijim političkim i društvenim činiocima srpskog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i na prostorima nekadašnje Republike Srpske Krajine. Kao odgovor na brojne političke, ekonomske i društvene izazove – Zavetnici usvajaju sveobuhvatnu Nacionalnu i državnu strategiju, koja postaje programski temelj organizacije.”

Od nastanka, predsednik Zavetnika je Stefan Stamenkovski, poznatiji, međutim, kao suprug najistaknutijeg lica ove stranke – Milice Đurđević Stamenkovski. Značajnu savetodavnu ulogu u Zavetnicima imao je i nedavno preminuli Rajko Đurđević, Miličin otac, inače publicista, pisac i nekada poslanik Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

 

Pročitajte ceo tekst Jovane Gligorijević u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (14.  aprila)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu