Vesti

Pad ukrajinskog aviona sa srpskim oružjem: Mine za Bangladeš 2

Sve po zakonu: Nebojša Stefanović

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

17. 7. 2022. / 11.07

Pad ukrajinskog aviona sa srpskim oružjem: Mine za Bangladeš

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je u nedelju na konferenciji za novinare da je avion "antonov 12", koji je sinoć pao u Grčkoj, prenosio 11,5 tona proizvoda namenske industrije Srbije za Ministarstvo odbrane Bangladeša i da je poginulo svih osam članova posade među kojima nema srpskih državljana

Aviona "antonov 12“ sa oznakom MEM3032 u vlasništvu Meridijana iz Ukrajine sa oružjem srpske kompanije "Valir“ poleteo je iz Niša i pao na na teritoriji Grčke. Svih osam članova posad je izgubilo život, među njima nema srpskih državljana.

"Avion je poleteo oko 20.40 iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša", kaže ministar, te da je avion imao dozvolu za let od Niša, sa tehničkim sletanjem u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu sa Dakom kao krajnjom destinacijom.

"Vlasnik robe je bila privatna kompanija ‚Valir‘ iz Srbije. Ovaj let je imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima", istakao je Stefanović.

Napomenuo je da su neki mediji zlonamerno spekulisali da se tim avionom prevozi naoružanje Ukrajini. Stefanović je naveo da od 2016. godine nije izdata nikakva dozvola koja bi prevozila naoružanje iz Srbije u Ukrajinu ili u Rusiju.

"Avioni kojim se transportuje ova oprema su velikog kapaciteta i njih su pre svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajina. Ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prenose naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u toj zemlji ne mogu da se vraćaju u Ukrajinu i da tamo sleću i angažovani su širom sveta za prenos ove robe", rekao je Stefanović i objasnio da su u avionu bili osvetljavajuće minobacačke mine i školske mine.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu