U novom broju

Pad Bojka Borisova: Ništa lično, bratko 2

Izlazak iz pritvora: Bojko Borisov

Foto: Bullfoto via AP

25. 3. 2022. / 8.24

Pad Bojka Borisova: Ništa lično, bratko

Iako bi njegovi politički protivnici voleli da se to i njemu dogodi, predsednik Srbije je daleko od robijaške sudbine koja je zadesila mnoge njegove kolege iz regiona. Čini se da, za razliku od njih, on ima više sreće, jer ima daleko veću kontrolu u rukama

Pao je Bojko, sledeći je Vučić, mogao je da pomisli mnogi opozicionar u Srbiji kada je prošlog četvrtka čuo blagovesti iz Sofije. Bojko Borisov (62), nekada najmoćnija politička figura u susednoj Bugarskoj, partner Evrope i Amerike, prijatelj Rusije, Kine i ostatka moćnog sveta, uhapšen je sa svojim saradnicima i držan u pritvoru čitav dan. Dovoljno da nekome ovde zaigra srce i da poveruje kako je pravda “spora ali dostižna”, i da će ono što je snašlo Borisova ubrzo snaći i “ove naše”.

Još kada se u sećanje prizovu drugi slučajevi, kao što su pad hrvatskog premijera Ive Sanadera 2009. godine i njegovo hapšenje u jesen 2010, sudbina nekadašnjeg predsednika Vlade Makedonije Nikole Gruevskog i neka vrsta egzila u Mađarskoj, pad dvojice rumunskih premijera, zaista bi neko mogao sebe da uveri da je sudbina svih lidera na Balkanu koji se upletu u netransparentne poslove i visoku korupciju identična i da uvek vodi na robiju.

Sličnost između Sanadera, Borisova i Gruevskog je u tome što su najpre izgubili na izborima, a potom je protiv njih pokrenuta istraga, dok su u Rumuniji premijeri padali za svog vakta, procesuirala ih je čuvena tužiteljka Laura Koveši, koja trenutno vodi Evropsko javno tužilaštvo sa sedištem u Luksemburgu.

 

Pročitajte ceo tekst Slobodana Georgijeva u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (24.  marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu