Srbija i EU

Oštar izveštaj EP o Srbiji: Organizovani kriminal, mediji, Rusija, Telekom, Rem... 2

Foto: Erich Westendarp/Pixabay

26. 4. 2023. / 11.49

Oštar izveštaj EP o Srbiji: Organizovani kriminal, mediji, Rusija, Telekom, Rem…

Kao i prethodnih godina, najnoviji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji je oštar. Ozbiljna zabrinutost izražava se zbog postojanog organizovanog kriminala i visoke korupcije, stanja u medijima, izbornih uslova. Srbija, kao kandidat za članstvo, podseća se da se proces pristupanja EU zasniva na istinskoj spremnosti zemlje kandidata da se pridržava vrednosti i principa EU 

U Odboru za spoljne poslova Evropskog parlamenta (AFET) u Briselu u sredu je izglasana rezolucija izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji. Ona će se naći na plenarnom zasedanju EP 9. maja u Strazburu, nakon čega postaje zvanična rezolucija ove institucije o Srbiji. Iako nije obavezujuća za države članice EU, predstavlja važnu smernicu za donošenje odluke da li će se sa Srbijom napraviti pomak u pregovorima, ili ne. Sudeći po tekstu izveštaja, mesta za optimizam je malo.

Poslanici AFET-a podneli su preko 500 amandmana na prvobitan tekst izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, a neki od njih postali su sastavni deo nacrta rezolucije o Srbiji.

Krušik, Šarić, Belivuk, Jovanjica 

EP ponavlja poziv Srbiji da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog slabog napretka u ovim slučajevima, kao i zbog navoda da je Darko Šarić organizovao međunarodnu kriminalnu organizaciju dok je boravio u srpskom zatvoru.

"Evropski parlament naglašava činjenicu da su potrebni napori i politička volja da bi se postigli opipljivi rezultati, posebno u pogledu borbe aa organizovanim kriminalnom“, navodi se u kompromisnim amandmanima.

Zabrinutost zbog stanja medija 

Ponavlja se ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to "oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta“. Pozdravlja se osnivanje vladine Radne grupe za zaštitu novinara. Ali se izražava zabrinutost zbog neuravnoteženosti između predstavnika vlasti i opozicije na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

"EP poziva Srbiju da unapredi i zaštiti medijski profesionalizam, raznolikost i pluralizam, promoviše kvalitetno i istraživačko novinarstvo“, kaže se u amandmanima. EP žali zbog zloupotrebe medija vladajućeg režima, kako bi se stekla "nepravedna politčka prednost, napadali politički protivnici i širile dezinformacije“.

O Telekomu Srbija

Usaglašeni amandmani koji se tiču državne kompanije Telekom Srbija ostali su u izveštaju EP i  pored lobiranja te kompanije. Stoji da je Telekom kompanija za koju se sumnja da zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom kako bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

Izražava zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje "nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija“. Evropski parlament traži od Evropske komisije da obrati pažnju na kredit od 70 miliona evra Evropske investicione banke, imajući u vidu navode o zloupotrebi dominantnog tržišnog položaja.

O REMU-u

Sa žaljenjem se konstatuje da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti. U amandmanima EP posebno se navodi da je to televizija Happy, zbog "nepoštovanja izdatih upozorenja od REM-a, širenje dezinformacija i podržavanje narativa Kremlja o ruskom ratu u Ukrajini“.

Podseća se da se proces pristupanja EU zasniva na istinskoj spremnosti zemlje kandidata da se pridržava vrednostima i principima EU. Izražava se zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i rastuće podrške ruskom režimu, "što je rezultat dugogodišnje anti-EU/proruske retorike koja je široko rasprostranjena putem medija koje kontroliše vlada, kao i od strane vladinih zvaničnika“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu