Legalizacija opojnih droga

Lista čekanja za probu "magičnih pečuraka" 2

Foto: Unasplah/ Nick Fewings

17. 9. 2023. / 10.27

Lista čekanja za probu “magičnih pečuraka”

Nakon odluke države Oregon da ponudi halucinogenu drogu svojim stanovnicima, otvoren je prvi licencirani centar za usluge kontrolisanog davanja psilocibina. Lista prijavljenih broji više od 3000 ljudi, a “revolucionarna terapjia” se koristi protiv depresije, sindroma post-traumatskog stresa ili straha od smrti

Država Oregon je u junu ponudila halucinogenu drogu svojim stanovnicima. Punoletni građani mogu tokom šest sati, prema iskustvima drugih korisnika, da vide geometrijske oblike jarkih boja i iskuse osećanje gubitka identiteta i jedinstva sa svemirom, piše Glas Amerike.

"Epik Hiling Judžin" je prvi licencirani centar za usluge kontrolisanog davanja psilocibina u Americi sada ima listu čekanja sa više od 3.000 ljudi, uključujući osobe sa depresijom, sindromom post-traumatskog stresa ili strahom od smrti.

Revolucionarna terapija

Nije potreban recept niti uput, ali se zagovornici nadaju da će legalizacija u Oregonu izazvati revoluciju na polju zaštite mentalnog zdravlja.

Stanovnici države Kolorado prošle godine su glasali za meru kojom se dozvoljava regulisana upotreba magičnih pečuraka, počevši od 2024.

Skupština Kalifornije je ovog meseca usvojila zakon kojim se dozvoljava posedovanje i upotreba određenih psihodeličnih supstanci na bazi biljaka i pečuraka, uključujući psilocibin i meskalin, a postoji plan da zdravstveni zvaničnici razviju smernice za terapeutsku upotrebu tih supstanci.

Nepoznato poreklo 

Istraživači smatraju da će moćne i psihodelične gljive koje uspevaju u urbanim sredinama širom sveta, biti usko povezane sa ljudima u budućnosti.

Posle obilnih kiša, nekoliko prohladnih noći i uz pomoć sunca, mreže belog micelijuma po korama drveća, počinju da stvaraju pečurke.

Međutim, mnogo stvari u vezi sa njima, kao što su evolucija i ekologija, je i dalje nepoznato.

Prava je misterija gde ove gljive rastu u divljini. "Možete beskonačno lutati kalifornijskim šumama i nećete ih videti", kaže Alan Rokfeler, glavni mikolog u međunarodnoj farmaceutskoj kompaniji Mimosa Therapeutics, za National Geographic.

Pa ipak, one su daleko najtraženija psihodelična vrsta u Americi, delom zato što je severozapad Pacifika postao epicentar ovih magičnih pečuraka koje vole drveće urbanih pejzaža.

Istraživači tek treba ozbiljnije da prouče da li životinje doživljavaju bilo kakvu psihodeličnu reakciju nakon što pojedu psilocibin, ali s obzirom na to kako na njih reaguju ljudi, Slot kroz osmeh primećuje da "verovatno postoje životinje koje ne izbegavaju ove gljive".

Z.S/VOA/National Geographic Srbija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu